Доступність посилання

ТОП новини

Три особи загинули а чотири отримали поранення пiд час стрiлянини вночi з суботи на недiлю у Печі, місті, що на заходi Косова. А в недiлю невiдомi вбили одного полiцейського на пiвночi провiнцiї


Михайло Рамач Три особи загинули а чотири отримали поранення пiд час стрiлянини вночi з суботи на недiлю у Печі, місті, що на заходi Косова. А в недiлю невiдомi вбили одного полiцейського на пiвночi провiнцiї

Белград, 4 серпня 2003 – Представник мiжнародної полiцiї каже, що 4 особи вiдкрили вогонь по машинi, яка проїжджала по центральнiй вулицi. Вiд перехресного вогню загинули 3 особи. За неофiцiйними даними, стрiляли й полiцейськi, котрi опинилися на мiсцi. Усi жертви за нацiональнiстю косовськi албанцi.

Заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович стверджує, що об’єктом нападу був Реджеп Кельмендi, який має свiдчити у процесi проти Даута Харадиная, одного з колишнiх вождiв албанських повстанцiв. Згаданого Харадиная пiдозрюють у вбивствi 3 осiб. Чович каже: “Нема правової держави у разi, якщо неможливо захистити свiдкiв. Мiжнародна адмiнiстрацiя досi не повiдомила про те, що поранення, ймовірно, отримали й двоє полiцейських. Така ситуацiя у Косовi й Метохiї. Я лише сподiваюся, що наразi не буде тих, хто говорив би про причетнiсть Белграда до злочину”. У словах Човича є певна доза цинiзму, оскiльки Печ і регiон захiдного Косова покинули майже усi серби. Вiн додає, що в провiнцiї розширюється органiзована злочиннiсть , що органи влади й мiжнародна адмiнiстрацiя не вживають необхiдних заходiв для нормалiзацiї ситуацiї.

У недiлю ввечерi невiдомі застрелили працiвника мiжнародної полiцiї неподалiк Косовської Митровицi. Один полiцейський отримав поранення. В офiцiйному повiдомленнi мовиться, що група осiб обстрiляла полiцейську машину , що полiцiя розшукує нападникiв. Напад скоєний у селi, де мешкають етнiчні албанці.

Подiлена на албанську й сербську частини Косовська Митровиця – одне з гарячих мiст у провiнцiї. У суботу там стався інцидент, коли група етнiчних албанцiв перейшла через єдиний мiст на рiчцi Iбар і закидала камiнням групу сербiв. Пiсля цього на мосту знову встановлений контрольний пункт, через який пропускають лише тих, кому офiцiйно потрiбно перетяти неформальний кордон.

З точки зору офiцiйного Белграда, три iнциденти упродовж двох днiв слiд вважати попередженням, що албанськi екстремiсти прагнуть додатково дестабiлiзувати ситуацiю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG