Доступність посилання

ТОП новини

Кількість курортників у Криму зменшується


Володимир Притула Кількість курортників у Криму зменшується

Симферополь, 04 серпня 2003 - За даними Міністерства курортів і туризму, цього року кількість курортників, які відпочивають у Криму, зменшилася. Урядовці пояснюють це не стільки невисоким рівнем сервісу на півострові, скільки поганими погодними умовами.

Лише в останні дні морська вода вздовж кримського узбережжя прогрілася до прийнятних 20 градусів тепла за Цельсієм. А раніше, в окремі дні липня температура води, наприклад, поблизу Феодосії, сягала ледь 10 градусів – холодніше, ніж взимку. Саме це, а також зливи, що панували в Криму останні півтора місяця, на думку кримських урядовців, і стали причиною невисокої проти очікування кількості курортників, які відпочивали в Криму у перші літні два місяці.

За даними Міністерства курортів і туризму автономії, з початку року в Криму відпочили понад 2 мільйони 250 тисяч осіб, з них більше 550 тисяч – організовані курортники. І хоча урядовці кажуть, що це на рівні минулого року, навіть трохи більше, усе ж незалежні фахівці констатують, що зараз відпочивальників у санаторіях і пансіонатах щонайменше на 50 тисяч осіб менше, аніж торік. По це ж свідчать і офіційні цифри курортного міністерства – якщо торік середньо-кримська наповнюваність працюючих здавниць станом на 1 серпня була 96%, то цього року – на 3% нижча.

Фахівці з Кримської Асоціації туристичних агенцій кажуть, що на зниження потоку відпочивальників вплинула не тільки погана погода, що, втім, було суттєвим, але й інші фактори. Насамперед дисбаланс між невисоким рівнем сервісу на кримських курортах і високими цінами. Але крім того - нерозумні кроки самої кримської влади, яка незадовго до початку курортного сезону оголосила про запровадження в автономії чотирьох республіканських податків, три з яких стосувалися безпосередньо курортно-рекреаційної сфери. Слід додати до цього негативні матеріали про Крим у російській пресі – і результат не забарився.

Втім курортний сезон продовжується, погода нормалізується, а ціни навіть дещо впали. У Міністерстві курортів і туризму автономії сподіваються, що за серпень вдасться хоча б нагнати минулорічні показники. А зараз найбільше курортників, за традицією, у Великій Ялті, де саме в ці дні відпочивають з родинами президенти України і Словаччини Леонід Кучма і Рудольф Шустер. А найвища заповнюваність курортно-рекреаційних закладів у Євпаторії, Феодосії та Судаку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG