Доступність посилання

ТОП новини

Податковий десант


Леся Кленович Податковий десант

Запоріжжя, 1 серпня 2003 - 92 мільйони гривень додаткових надходжень до держбюджету – такий результат десятиденного співробітництва київського “податкового десанту” із запорізькими колегами.

“10 днів, що приголомшили Запоріжжя-тіньове”, - так охарактеризував роботу “податкового десанту” його керівник, начальник податкової міліції Віктор Жвалюк. Адже у кожному другому із перевірених підприємств фіскали виявили серйозні порушення. Загалом таких понад 60. Припинена діяльність 10 підпільних цехів з виробництва алкогольних напоїв. По одному щодня. У цьому Запоріжжя не зіпсувало загальнодержавної картини бізнесу підробок. За даними ДПАУ, минулого року в Україні викрито 365 підпільних алкогольних цехів – також по одному на день.

Типова ситуація для Запоріжжя – робота приватних структур без ліцензій та відповідних дозволів. Приміром, уже кілька років тому збудована і плідно працювала донині одна з автозаправних станцій в обласному центрі. Київський десант податківців виявив і факти роботи без належного дозволу і ліцензій окремих баз відпочинку та індустрії розваг на них. На жаль, імена відповідальних за цей безлад Віктор Жвалюк не оприлюднив. Обійшлися прозорими натяками.

Віктор Жвалюк: “Якийсь несумлінний податківець, на території якого це знаходиться, якийсь несумлінний пожежний, що має забезпечувати, якийсь несумлінний санітарний працівник, що має доглядати продукти, якийсь несумлінний представник служби захисту прав споживачів, розумієте, - тут ціла серія. Якийсь несумлінний місцевий чиновник з райадміністрації не бачить…”

Однак, за всі ці “помилки” можуть “злетіти голови” у багатьох конкретних чиновників. Щоправда, за словами голови обкому профспілки підприємців Володимира Памірова, методи податківців не завжди відповідали нормативам.

Говорить Володимир Паміров: “Коли підприємці здавали звіт, і не було прибутку або він був мінімальним, вони звертались до тих,хто їх звітував: ви покажіть приблизно 300-400 гривень прибутку, тому що ви працюєте і у вас повинен бути прибуток. А якщо не працюєте, у вас не повинно бути прибутку. Тому що ці перевіряючі не лише вас, а й нас перевіряють.”

У разі невиконання вимог фіскалів підприємцям обіцяли “пригадати” усе під час наступних перевірок: мовляв, немає такого підприємства, яке б не робило помилок. А у тому, що такі будуть , підприємців переконувати не довелось.

Загалом за 10 днів кількість платників податків у Запорізькій області зросла на 800 осіб. А кількість боржників, навпаки, зменшилась. Податкову заборгованість зменшено майже на 27 мільйонів гривень. Про дату наступного “десанту” фіскали обачливо не повідомили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG