Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Сербія – проблемні держави для Заходу


Мар’яна Драч Україна і Сербія – проблемні держави для Заходу

Прага, 4 серпня 2003 року - Американська газета "Вашингтон Пост" у понеділок розмірковує над майбутнім України та інших держав, які залишилися поза першою хвилею розширення Європейського Союзу і НАТО. Днями офіційний Белград запропонував Америці свої війська – до 1000 солдатів для будь-якої американської місії від Афганістану до Іраку. Якщо українці їдуть до Іраку на тлі ще не до кінця з‘ясованого скандалу із "Кольчугами," то з Сербією становище ще драматичніше: це країна, з якою Америка воювала чотири роки тому і яка, попри новий реформаторський уряд, має серйозні проблеми з кримінальним світом.

"Вашингтон Пост" зазначає, що партнерство з Белградом можна було б легко відхилити, якби Захід закінчив свою місію на Сході європейський континенту. Поруч з Україною та Сербією йдеться про такі держави як Туреччина, Албанія, Білорусь і Молдова. Часопис наводить думку президента комітету США з питань НАТО (це впливова неурядова організація) Брюса Джексона, який попереджає: "Там, де ця частина Європи буде за 5 років, вона буде за півстоліття."

Сценарії можуть бути разюче різними. Як зазначає американська газета, якщо Сербію та Україну не вмовлять стати демократіями, військовими союзниками Сполучених Штатів та частиною федеральної Європи, то їх може очікувати доля васалів російської імперії, що відроджується, вони існуватимуть як нестабільні буферні держави та як домівка торговців наркотиками і зброї, терористичних груп і довічних президентів. Брюс Джексон, який раніше працював у Пентагоні, а тепер заснував проект "Перехідні демократії", намагається переконати політиків у Вашингтоні та Брюсселі, що варто орієнтуватися на перший сценарій. За його словами, йдеться про допомогу останнім жертвам комунізму, фашизму та націоналізму.

За оцінкою "Вашингтон Пост," позиція Брюса Джексона наражається на опір у Парижі і частково в Брюсселі, де намагаються тримати Туреччину поза Європейським Союзом, а Україну і кавказькі держави взагалі поза межами Заходу. Натомість подібні ідеї знаходять розуміння в адміністрації Буша, яка активно лобіює за вступ Туреччини до ЄС і прийняла пропозицію України надіслати війська до Іраку, незважаючи на проблематичну репутацію президента Кучми. Як додає американська газета, чи служитимуть в Іраку сербські хлопці, Білий Дім ще не вирішив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG