Доступність посилання

ТОП новини

Сотні чеченців намагаються нелегально перетнути чесько - австрійський кордон


Оксана Пеленська Сотні чеченців намагаються нелегально перетнути чесько - австрійський кордон

Прага, 5 серпня 2003 - Нелегальні втікачі, передусім з Чечні, змусили чеський уряд посилити захист чесько-австрійського кордону. Мова про сотні осіб, які намагаються за всяку ціну дістатися далі на Захід. У зв’язку з цим відтепер Служба поліції для іноземців та прикордонна поліція Чеської Республіки посилено контролює нічні клуби, готелі й вокзали у прикордонних селах і містечках.

Вокзал містечка Веленице неподалік чесько-австрійського кордону. Опів на дванадцяту ночі. Тільки що сюди прибув поїзд, з якого виходить кілька груп людей – чоловіки, жінки, бабусі й діти, юнаки. Розмовляють пошепки, намагаються не привертати до себе уваги. Та з погляду місцевої поліції цілком очевидно, що приїхала ще одна група чеченців, котрі будуть намагатись нелегально перейти кордон до Австрії. На запитання поліції, яка мета подорожі, чеченці відповідають, звичайно, стандартно: подивитись на місцевий базар і просто погуляти. З перевірених документів випливають такі факти: всі подорожні - громадяни Росії, всі - чеченці, всі формально в цю пізню годину мали б бути в чеському таборі для біженців за сотні кілометрів звідси. І так щодня близько 40 осіб - переважно утікачів з Чечні- приїжджають до містечка Веленице, щоб дістатись до Австрії. За останній місяць було затримано понад 600 чеченців, яких поліція повернула назад у табори.

Незаконною міграцією, як свідчить чеська поліція, займається переважно вірменська мафія, котра з чеченців безжалісно здирає все до останньої нитки. За послугу беруть від 600 до 2-ох тисяч американських доларів з особи, не зважаючи при цьому на вік чи стан здоров’я , на те, що біженці не знають мови, цілком не обізнані з місцевістю. У кращому випадку вони садять утікачів на поїзд і тільки вкажуть, у яких нічних клубах на кордоні з Австрією можна переночувати і щось перекусити і якою стежкою вийти на кордон. Решта – байдуже. А решта – це часто хворі діти й втомлені старші люди, антисанітарія в нічліжках і врешті в разі провалу на кордоні - втрата останніх засобів до життя.

Та незважаючи на всі труднощі, чеченці й надалі продовжують ризикувати. Річ у тім, що в Австрії все ще чинним є закон, згідно з яким Чеська Республіка належить до не зовсім безпечних країн. Тобто, в разі успіху чеченських біженців не повертають назад до Чехії, як це, наприклад, роблять у Німеччині. В Австрії вони можуть просити політичного притулку або ж шукати шляхів міграції до інших країн Західної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG