Доступність посилання

ТОП новини

Що означає нова посада Ігоря Бакая – коментар Романа Купчинського


Мар’яна Драч Що означає нова посада Ігоря Бакая – коментар Романа Купчинського

Прага, 5 серпня 2003 року.

Мар’яна Драч

Літо - це час не лише відпочинку, але й кадрових змін в уряді. Нещодавно Президент України призначив колишнього керівника компанії "Нафтогаз" України і народного депутата Ігоря Бакая керівником Державного комітету з водного господарства. Саме радіо “Свобода” кілька років тому оприлюднило інформацію про багатомільйонну нерухомість Ігоря Бакая та його родини в Америці. Згодом з‘явилися записи Миколи Мельниченка ( достовірність яких влада у Києві заперечує), де Бакай фігурує як людина, котра займається фінансами Президента. Є безліч публікацій у пресі про нелегальні операції цього бізнесмена. І ось він знову обіймає державну посаду. Запитання до редактора інтернет-вісника радіо “Свобода” з питань злочинності та корупції Романа Купчинського.

- Романе, чи здивувала Вас нова посада Бакая?

Роман Купчинський

- Це мене не здивувало взагалі. Мене, навпаки, більше здивувала процедура, як це було зроблено: так поспішно і непродумано.

Справа у тому, що в лютому цього року генеральний прокурор Піскун заявив у газеті «Зєркало нєдєлі», що іде слідство у справі Ігоря Бакая. Це слідство ніколи не було припинене, воно і далі формально існує, хоча не було повідомлення, що його припинили. Я думаю ( це моя особиста думка), що якщо б президент Кучма попросив генерального прокурора Піскуна закрити слідство і зробити висновок, що Бакай чистий, як Ангел Гавриїл, Піскун не мав би принципових проблем чи застережень, щоб це зробити. Але це не було зроблено.

У нормальній державі ніхто не призначає на вищу державну посаду людину, яка перебуває під слідством прокуратури тої держави. Чому вони це зробили, я не знаю. Але мусила бути якась мотивація, якась причина, чому так поспішно все це було зроблено.

Мар’яна Драч

- Отже, яка це може бути мотивація, на Вашу думку?

Роман Купчинський

- Я думаю, що все це пов’язано не лише з колишньою діяльністю Бакая, як голови НАК «Нафтогаз». Є доволі багато доказів, що НАК «Нафтогаз» у час керівництва Бакая був основним коритом для президента і його команди, коритом фондів на президентські вибори і на всякі інші їхні потреби.

Мар’яна Драч

- Але Бакай пішов з цієї посади ще у 2000 році. Тобто, він перестав керувати «Нафтогазом України» кілька років тому.

Роман Купчинський

- Правильно. То не значить, що він припинив свою діяльність і НАК «Нафтогаз» продовжував свою діяльність під керівництвом нового голови Юрія Бойка. Я знаю, наприклад, що недавня афера НАК «Нафтогазу» пов’язана з організованою злочинною групою Семена Могилевича, це все було зроблено НАК «Нфтогазом» і Адміністрацією Президента, коли НАК «Нафтогаз» пов’язався з кримінальною злочинною групою, яка нібито транспортує туркменський газ в Україну, коли фактично, вона цього не робить. Ті гроші, які «перемиваються» тепер через Угорщину, частина повертається на виборчу кампанію наступного року. Гроші йдуть нелегально, гроші не входять у державний бюджет України, в який повинні йти.

Мар’яна Драч

- Але знову ж таки Ви говорите про останні скандальні звинувачення, які з’явилися вже на початку цього року. Я маю на увазі, можливу причетність Могилевича до енергетичних угод України. Нагадаю нашим слухачам, що вперше про подібні звинувачення написала британська преса, про це вже публічно заявляв і посол Америки в Україні Карлос Паскуаль. Коли радіо «Свобода» звернулося за коментарем до компанії «Нафтогаз України», то у відповідь почули:«Коментарів не даємо» і, мовляв, радіо «Свобода» цікавиться цією темою тому, що нас фінансує Америка. Ось такою була відповідь офіційного Києва.

Але повернімося до Ігоря Бакая. Він уже давно не керує «Нафтогазом України».

Роман Купчинський

- Але Бакай і далі має свої інтереси у нафтовому бізнесі. Він пов’язаний з фірмою «BARI », яка і далі існує, і яка виконує деякі контрактові зобов’язання разом з НАК «Нафтогазом», і Бакай і далі є замішаний до цих усіх махінацій навколо газового бізнесу. Тому, я думаю, з тої причини, а друга причина, що Бакай не виграв вибори у своєму окрузі до парламенту... Я не хочу сказати, що Бакай був безробітним, він не брав державних субсидій для безробітних, коли він відійшов від парламенту... Але я переконаний, що він робив певні послуги президентові і за це його президент призначив головою державного Комітету з водного господарства.

Є ще одне припущення, що цей Комітет водного господарства буде мінятися з часом і стане більш потужним, що до нього приєднаються інші структури українські господарські і це стане доволі потужним відомством. Треба у такий момент мати свою людину, яка буде очолювати це. Я думаю, що цей план є також правдоподібний: щоб Бакай очолював це у майбутньому велике відомство.

Мар’яна Драч

- Романе, чи не забагато тут припущень?

Роман Купчинський

- Багато припущень, бо нема прозорості в уряді. Якби уряд почав діяти нормально, прозоро, то ніхто не мусив би нічого припускати. Тоді б можна було сказати: отак воно є. На жаль, все зроблено за зачиненими дверима і нема, дійсно, інформації.

Мар’яна Драч

Це був Роман Купчинський, редактор Інтернет- вісника радіо «Свобода» з питань злочинності та корупції.

Ми обов’язково надамо слово і самому Ігореві Бакаю, якщо він захоче поспілкуватися з радіо «Свобода». Як сказали нам у державному Комітеті з водного господарства України, Ігор Бакай зараз у відрядженні.

Сьогодні ми також зателефонували до Генеральної прокуратури України. Ось що сказали нам у прес-службі: «Про Бакая, так? Ну, давайте я зараз з’ясую. Давайте Ваш телефон, я передзвоню, або передзвоніть Ви мені десь за хвилин 30-40». Але до кінця робочого дня телефон у прес-службі Генеральної прокуратури України вже ніхто не піднімав. Мабуть, так довго і ретельно шукають відповідь на запитання радіо«Свобода»:чи існує зараз кримінальна справа щодо Ігоря Бакая і як просувається слідство?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG