Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Афганістан.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Афганістан.

Прага, 7 серпня 2003 – Серед інших міжнародних проблем західна преса коментує ситуацію в Афганістані, де найближчої неділі командування спільними німецько-голландськими миротворчими силами передасть повноваження командирам НАТО. Цю тему зокрема широко коментують німецькі газети з огляду на те, що на недільну церемонію передання миротворчих функцій прибуває міністр оборони Німеччини Петер Штрук.

Більшість західних коментаторів вважають нинішню ситуацію в Афганістані безнадійною. Попри зусилля ООН і міжнародної спільноти владу центрального уряду не вдалося поширити за межі Кабула, як не вдалося мобілізувати міжнародну фінансову допомогу для відбудови країни.

Коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Петер Мюнх вказує на недостатню кількість міжнародних миротворчих сил в Афганістані, де вони змогли забезпечити порядок і безпеку лише в Кабулі. Поза столицею влада залишається у руках провінційних ватажків, які тероризують місцеве населення, привласнюють міжнародну допомогу і ведуть між собою міжусобні війни. Відповідальність за цей стан автор складає на Захід, який не надіслав обіцяного миротворчого контингенту. На думку автора, сюди слід надіслати принаймні 10 тисяч військовослужбовців, які мали б зайнятися роззброєнням місцевих напіввійськових формувань і забезпечити тут владу центрального уряду. Хто не погоджується із цими потребами, підкреслює автор, той не повинен брати участі у стабілізації і відбудові Афганістану.

Інша німецька газета «Франкфуртет альґемайне цайтунґ» у контексті візиту до Афганістану міністра оборони Німеччини Штрука, теж коментує становище у цій країні, де влада уряду закінчується у межах столиці, яку охороняють міжнародні миротворчі підрозділи. Навіть не відходячи від Кабула вглиб афганської території, підкреслює газета, миротворчі підрозділи надзвичайно зайняті сутичками із рештками талібану, Аль-Каїди і з місцевими ватажками, захищаючи себе самих і місто. За цих умов, на думку газети, тяжко говорити про відбудову країни. Навіть ідея підключити місцевих ватажків до відбудови мостів та інших комунікаційних споруд не застрахує від терористичних актів і влади автократів у провінціях.

Досі, пише на закінчення «Франкфуртер альґемайне цайтунґ», Захід не виявляв особливого бажання ангажуватися у відбудову Афганістану або ж відмовитися від подальшої присутності у цій країні. Захід шукає середній варіант, який, за саркастичним визначенням газети, може гарантувати якомога довший і тяжчий шлях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG