Доступність посилання

ТОП новини

Президент Світового Конгресу Українців, українці в Росії стали жертвою російської політики та недбальства з боку української влади


Михайло Мигалисько Президент Світового Конгресу Українців, українці в Росії стали жертвою російської політики та недбальства з боку української влади

Прага, 8 серпня 2003 – Напередодні 12-ої річниці незалежності України до Києва прибуде понад 300 делегатів-представників української діаспори в 30 країнах світу, які братимуть участь у восьмих взагалі й перших в українській столиці пленарних зборах Світового Конгресу Українців. Згідно з оцінками цієї організації ( із штаб-квартирою в канадському місті Торонто), українська діаспора нараховує понад 20 мільйонів осіб ,10 мільйонів з них живе в Російській федерації. Серед головних питань, які обговорять делегати на київському конгресі СКУ,- це сьогодення та перспективи українських громад Східної діаспори. Як сказав у інтерв’ю радіо “Свобода” Аскольд Лозинський, президент СКУ, українська діаспора в Російській федерації перебуває чи не в найскрутнішій ситуації, зокрема коли мова йде про ставлення до неї російської та української влад.

Як зазначив президент Світового Конгресу Українців Аскольд Лозинський, згідно з оцінками, в Російській федерації живе більше українців, ніж росіян в Україні, проте в порівнянні їхня ситуація із збереженням мовної та культурної спадщини є набагато складнішою.

Аскольд Лозинський

Немає ні одної української школи, я маю на увазі цілоденної. Немає ні одної української церкви - споруди. Це порівняти, скажімо, з Україною, де є 3 тисячі російськомовних шкіл, які засновує українська держава, є 7 500 структур, тобто споруд- церков. Церква, яка носить ім’я “українська православна церква московського патріархату,не є українська, а ,фактично, російська православна церква. Проблеми, які існують, починаються від такої наявної дискримінації, як скажімо, існує у релігії, де дозволили реєструвати українську православну церкву київського патріархату, одначе забрали від неї споруду. Українську греко-католицьку церкву взагалі не можна зареєструвати в Росії, а натомість, що є цікавим явищем, виглядає, що українці мають певну владу, бо, наприклад, є заступник прем’єр-міністра з гуманітарних питань пані Матвієнко - українського походження. Вона може бути українського походження, але в нас кажуть, вона більше росіянка, ніж самі росіяни. Це подібне явище, коли я, наприклад, об’їжджав Сибір, то мені було аж смішно, коли я довідався, що в багатьох випадках губернатор області чи району, де є велике скупчення українців, є переважно росіянин, але його заступник є малорос, тобто українець, який навіть так далеко може піти, що назвати себе хохлом.

Михайло Мигалисько

Як сказав президент Світового Конгресу Українців Аскольд Лозинський, ця проблема загострюється ще й діями української влади.

Аскольд Лозинський

Чи президент, чи міністр - один чи другий, чи третій - чи навіть посол не цікавляться проблемами української громади чи української діаспори. От я наведу приклад. У Ногинську була українська церква, в 97-му році її відібрали від української церкви Київського патріархату, і від 97-го року до 2003 (пройшло шість років) жоден посол України, який перебував у Москві, навіть не поїхав у Ногинськ, щоб подивитися на цю проблему. А також я б сказав навіть іронічно це відбулося, що пані Матвієнко, яку я згадував, уболівала неодноразово у зустрічах із заступником прем’єр-міністра України з гуманітарних питань про долю нещасну російськомовного населення в Україні, хоч то смішне питання є. А з українського боку, тобто український віце-прем’єр-міністр цих питань ніколи не порушував. Тому ми зрозуміли, що оскільки Україна не цікавиться своєю діаспорою, ми мусимо нею цікавитися. І ми користуємося своїми позиціями чи своїми впливами в Америці чи в Канаді, щоб указувати, що яскраво, а також підпільно дискримінується українське населення в Російській федерації.

Михайло Мигалисько

Президент Світового Конгресу Українців Аскольд Лозинський вважає, що майбутній центр «світового діаспорного українства» з часом перейде з американського континенту до Європи, і за його словами, слід відійти від таких понять, як східна й західна діаспори, а необхідно говорити про цілісність української діаспори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG