Доступність посилання

ТОП новини

У час страшної засухи чехи згадують минулорічну повінь


Оксана Пеленська У час страшної засухи чехи згадують минулорічну повінь

Прага, 8 серпня 2003 - Пересохлі криниці, випалені луки, жовта, перегоріла трава і обмілілі ріки - такі краєвиди постають сьогодні перед очима кожного, хто приїжджає до Чеської Республіки. Важко повірити, але рік тому, саме в ці липневі дні Чехію безупинно заливали дощі. Хвилі повеней тоді затопили і Прагу.

Шрами гояться, але повільно, говорять сьогодні чехи. І рік після драматичних подій багато людей все ще ремонтує свої понищені великою водою будинки. Багато з чехів також наново висаджує сади, ставить теплиці, вулики, мости. Найбільше від повеней постраждала центральна Чехія. Сьогодні по телебаченню показали, як виглядало, чи точніше, як майже зникло під водою містечко Залезліце. Тут роботи ще непочатий край, тому що практично всі будинки забрала вода. На відбудову містечка держава вже дала понад 2 мільйони американських доларів. Та потрібно ще хоча б стільки ж, скаржаться чехи.

У Празі зараз уже важко сказати, якої шкоди завдала повінь – центр міста виглядає охайним і чистим. Тільки пражани знають усю правду, тому що чашу випробувань вони випили сповна. Наприклад, цілковито було затоплене метро. Повністю робота всіх станцій була поновлена тільки в березні цього року. Метро працює, але тяжкий запах застояної води, знищені оформлення декотрих станцій і нині нагадують про повінь. На все життя запам’ятають велику воду і жителі Карліна – столичного району, який був затоплений найбільше. Підтоплені водою будинки тут падали, як іграшки під вітром. З Карліна були відселені 30 тисяч пражан, багато з яких уже ніколи до своїх домів не повернуться. Карлін буде красивішим, - запевняють сьогодні архітектори. Але це не буде наш старий Карлін, – бідкаються старожили. Вода забрала шматок їхнього життя.

А взагалі багато з тих, хто найбільше постраждав від повені, сьогодні з гіркотою згадують обіцянки політиків, що за кілька місяців все буде відновлено. Згадують поіменно людей, від яких і нині не дістали відповіді. Наприклад, на запитання, хто винний, що воду з греблі на річці Влтаві не спускали поступово, а пустили мільйони тонн відразу. Чому першою ж хвилею затопило метро і хто за це відповість, чи чому не існувала система захисту Праги від повеней. Звичайно, чехи ніколи не забудуть і 17 своїх співвітчизників, які стали жертвами повені. Згадуючи минулорічну повінь, велику воду, якої не знали на чеських землях, сьогодні чехи, втомлені страшною засухою, мріють про дощ. Хоча б краплину води, - говорять вони, підіймаючи з надією очі до неба. Але на барометрі – сонячно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG