Доступність посилання

ТОП новини

Приватна канадська фірма «Кенедіен Нерроу» прагне надати можливість людям, які є не професійними астронавтами, здійснювати подорожі в космос, - говорить український космонавт Ярослав Пустовий, який бере участь у цьому проекті


Зиновій Фрис Приватна канадська фірма «Кенедіен Нерроу» прагне надати можливість людям, які є не професійними астронавтами, здійснювати подорожі в космос, - говорить український космонавт Ярослав Пустовий, який бере участь у цьому проекті

Прага, 7 серпня 2003 року.

Мар’яна Драч

У нашій передачі «Україна і світ» в рубриці «Світ науки» ми вже розповідали про те, що приватна канадська фірма «Кенедіен Нерроу назвала як кандидата для виконання космічної місії й українського космонавта Ярослава Пустового.

Зиновій Фрис

Для багатьох залишається загадкою, що означає оте повідомлення:«Для польотів відібрані 6 кандидатів». Чи означає це, що Ви можете не полетіти?

Ярослав Пустовий

Згодом усі полетять. Справа у тому, що планується поки що на сьогоднішній момент, що екіпажі будуть складатися з двох астронавтів. Таким чином, можна казати, що за три польоти полетять усі.

Зиновій Фрис

А Ви вже знаєте, коли полетите?

Ярослав Пустовий

Поки що цього ніхто не знає. Планується, що перші два польоти будуть здійснюватися з інтервалом не більше, ніж два тижні. А коли буде третій політ, поки що не відомо.

Зиновій Фрис

Чи є якась дуже конкретна мета, мета-максимум цих польотів і, зокрема, Вашого?

Ярослав Пустовий

Мета всієї програми - розробка космічного корабля для здійснення суборбітальних космічних польотів. В першу чергу, це робиться для того, щоб надати можливість людям, які є не професійними астронавтами, разом з професійними астронавтами здійснювати такі короткі подорожі в космос. Ще таку подію називають космічним туризмом. Це, скажімо так, розробка комерційного доступу в космос для широкого загалу.

Зиновій Фрис

Широкого, але, мабуть, пане Пустовий, небідного загалу?

Ярослав Пустовий

Поки що, звичайно, це буде коштувати певних грошей людям, які захочуть здійснити такий політ. Але, я думаю, що якщо ця індустрія суборбітальних комерційних польотів буде розвиватися, то згодом ціна на цей політ буде зменшена.

Зиновій Фрис

Ви сказали, що не знаєте, коли полетите. А коли, взагалі, сама програма розпочинається?

Ярослав Пустовий

Зараз тяжко сказати, тому що зараз сам корабель знаходиться в стадії розробки. Є дуже такий щільний графік робіт. Вони включають у себе конструювання, а також випробування окремих систем. Планується випробування корабля в безпілотному режимі для того, щоб довести його безпечність і протестувати всі можливі варіанти. Якщо все пройде вдало, то можна казати, що наприкінці цього - на початку наступного року будуть перші безпілотні випробування. А вже за їхніми результатами можна буде казати, коли буде перша пілотована місія.

Зиновій Фрис

Пане Пустовий, яка Ваша особиста роль, Ваша мета у цьому майбутньому польоті?

Ярослав Пустовий

Тут мета багатогранна. У цій програмі ролі трошки інші. Я виступаю як професійний астронавт. Моя основна місія - це бути пілотом або командиром. Це фактично перші в світі спроби зробити космічні польоти не за рахунок держави чи великих якихось державних корпорацій, а за рахунок підприємницької ініціативи.

Зиновій Фрис

Ну, і про особисте життя ми звичайно ж говорили з українським космонавтом.

Ярослав Пустовий

У мене сім’я дуже така міцна. У мене кохана дружина Леся і донька Настя. Нас троє поки що.

Зиновій Фрис

Дружину Лесю я запитав про те, чого більше - хвилювань чи радощів - перед польотом чоловіка до космосу?

Леся

Я звичайно й переживаю, але також і радію, у всьому підтримую Ярослава. Хочу, звичайно, щоб здійснилося все, над чим працюють і що планують. Звичайно, переживаю, тому що така не проста робота.

Зиновій Фрис

Поговорити з донькою Настею мені не випадало - їй трішки більше року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG