Доступність посилання

ТОП новини

Чи був Гоголь росіянином, а Коперник німцем?


Марія Щур Чи був Гоголь росіянином, а Коперник німцем?

Прага, 7 серпня 2003 - «Кому належить Гоголь?» - люблять запитати російські діячі культури українських. Але подібні запитання постають не лише у Києві чи Москві. Остання спроба німецького телебачення імітувати успішний британський проект наштовхнулася на непередбачувані перешкоди.

Коли британський телеканал ВВС провів минулого року конкурс на звання «Великого Британця», то національна приналежність сера Ісаака Ньютона, королеви Єлизавети чи Уїнстона Черчілля (останній, до речі, виграв змагання) ні у кого не викликала сумніву. Але зовсім інакше у центрі Європи, де розібратися у національностях не так просто. Тому коли телеканал ZDF розпочав своє шоу під назвою «найкращий німець усіх часів», то наштовхнувся на проблеми у першій же передачі.

Із протестом виступив австрійський посол, який сказав, що номінований на титул «найкращого німця» Вольфґанґ Амадей Моцарт був австрійцем.

Моцарта зараз звично називають «австрійським композитором», але якби спитати його самого у 18 столітті, то він напевно відповів би, що він німець. Адже до 1815 року, коли виник Третій Рейх, німці жили у конфедерації незалежних міст-держав у союзі із Австро-Угорщиною, а поняття національної держави тоді ще не існувало, нагадує своїм читачам британський часопис “Ґардіан”, який розповідає цю історію.

Пересувні кордони у центрі Європи зробили вибір кандидатів майже неможливим завданням для німецьких організаторів шоу. Список із 300 осіб, який склали у Німеччині, може викликати протести і з боку інших дипломатів із сусідніх країн.

Одним зі спірних імен є Зіґмунд Фройд. Народжений від єврейських батьків родом з української Галичини у тепер чеському місті Пржібор, а тоді ще німецькому Фрайберґу, Фрейд більшість життя провів у австрійському Відні.

Ще одним кандидатом на причину дипломатичного скандалу міг би стати Микола Коперник, астроном, який довів, що Земля обертається навколо сонця, а не навпаки. «Кожен поляк зі школи знає, що Коперник поляк», - говорить речник польського посольства у Берліні. «Частина Польщі дійсно належала Німеччині, але це було пізніше», - додає він.

Батько Коперника був з Кракова, а сам він був народжений у містечку Торун, вчився у болонському університеті в Італії, і повернувся назад до Польщі, де помер у містечку Фромборк. Історики, звичайно, можуть сказати, що у той час саме ця частинка Польщі належала Німеччині, але чи це є достатньою причиною для того, щоб Коперник став німцем?

Набагато простіше з теперішніми німцями – кіноактор із Сербії Ґойко Мітіч переселився до Східної Німеччини, і коли берлінська стіна впала, він мав німецький паспорт – беззаперечний аргумент на користь німецькості. З цієї ж причини, очевидно, не стати «найкращими німцями» улюбленцям німецької публіки українським боксерам братам Кличкам. Вони, хоча і живуть у Німеччині, але зберегли своє українське громадянство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG