Доступність посилання

ТОП новини

МВФ занепокоєний зростанням дефіциту бюджету США


Сергій Куделя МВФ занепокоєний зростанням дефіциту бюджету США

Вашингтон, 8 липня 2003 - Міжнародний валютний фонд висловив занепокоєння збільшенням дефіциту бюджету США. На думку експертів Фонду, американський уряд витрачає більше грошей, ніж може собі дозволити в умовах економічної рецесії. Це, у свою чергу, може лише посилити економічні негаразди в державі.

МВФ часто сприймається світовою громадськістю як інструмент політики Вашингтону. Однак експерти Фонду надають рекомендації не лише урядовцям слаборозвинених країн, але й високоіндустріальним державам Заходу. З них США користуються особливою увагою, оскільки економічне здоров’я цієї держави серйозно впливає на стан світової економіки. Останній звіт МВФ попереджає американський уряд, що погіршення довгострокових фіскальних перспектив США може негативно вплинути на майбутнє так званого покоління бебі-бумерів, тобто американців, що народилися у перші два десятиліття після Другої Сітової війни. Вони зараз досягають пенсійного віку, що вимагатиме збільшення виплат, передбачених системою соціального забезпечення. Однак, оскільки дефіцит американського бюджету досягне, за прогнозами Білого дому, 455 мільярдів доларів, США повинні будуть розраховувати на закордонні позики для виконання соціальних зобов”язань перед власними громадянами. Збільшення державного боргу, у свою чергу, може призвести до падіння рівня довіри серед закордонних інвесторів до економіки США, а значить і до зменшення обсягів інвестицій. Якщо американський уряд не проводитиме більш жорсткої фіскальної політики, економісти МВФ передбачають падіння рівня економічного зростання американської економіки. Білий дім прогнозує подальше збільшення бюджетного дефіциту (до 475 мільярдів доларів ) і наступного року.

Представники демократичної партії, у свою чергу, використовують погіршення фіскальних показників для критики політики президента Буша зі скорочення податків. На їхню думку, саме рішення повернути значну частину податків найбагатшій чатині американців призвело до того, що державний бюджет у останні роки недорахувався десятків мільярдів доларів. Колишній віце-президент Ел Гор, виступаючи вчора у Нью-Йоркському університеті, також згадав про фіскальну безвідповідальність чинної адміністрації. У цьому контексті він процитував слова володаря Нобелівської премії з економіки Джорджа Акелрофа, який вважає уряд Буша найгіршим в історії США, а його економічну політику назвав справжнім розкраданням. Отже, спостерігачі вже передбачають, що збільшення дефіциту бюджету становить не лише загрозу для економіки США, але й для політичного майбутнього чинного американського президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG