Доступність посилання

ТОП новини

Будапештська мерія має намір присвоїти звання почесного громадянина угорської столиці Раулю Валленберґу посмертно


Василь Плоскіна Будапештська мерія має намір присвоїти звання почесного громадянина угорської столиці Раулю Валленберґу посмертно

Угорщина, 11 серпня 2003 року – Мер Будапешта Ґабор Демскі, виступаючи у неділю 10 серпня на одному з вечірніх заходів, повідомив, що 14 листопада поточного року мерія угорської столиці оголосить почесним громадянином цього міста шведського дипломата Рауля Валленберґа. У роки війни, згідно із численними свідченнями очевидців, ця людина врятувала від концентраційних таборів тисячі угорських євреїв.

Мер угорської столиці Ґабор Демскі оголосив у неділю, що його колеги вирішили задовольнити прохання ветерана американської політики, угорця за походженням Тома Лантоша (Tom Lantos). Один із найстарших членів комітету у закордонних справах Конгресу США, демократ Лантош закликав своїх угорських земляків належно вшанувати заслуги працівника шведського посольства Рауля Валленберґа перед тими, хто пережив часи Голокосту.

- Його ім’я завжди житиме в серцях вдячних будапештців, і тому, шанобливо ставлячись до вчинків цієї людини, мешканці угорської столиці хочуть продемонструвати свою глибоку повагу тим, що назвуть Рауля Валленберґа почесним громадянином свого рідного міста, - зазначив Ґабор Демскі на урочистостях з приводу дня народження професора економіки Тома Лантоша в його рідному містечку.

Шведський дипломат Рауль Валленберг працював у Будапешті під час ІІ Світової війни й активно допомагав уникнути вірної смерті у нацистських концтаборах тисячам угорських євреїв. Навколо зникнення й загибелі дипломата ходило чимало чуток. Існує думка, що він помер у казематах московської в’язниці на Луб’янці. Втім, як повідомила угорська газета Непсабадшаґ” за 24 січня 2001 року, у долі Валленберґа нібито з’явився український слід. Шведського дипломата буцімто заарештував один український чоловік, але незабаром затриманого відпустили.

Згідно з інтернетівською версією, Богдан Тарновський, колишній радянський партизан заявив, що наприкінці листопада 1944 року він затримав Валленберґа у Словаччині і передав радянській розвідці. Після війни партизана ніби кілька тижнів утримував “Смерш”(“Смерть шпигунам”), де під тортурами його примусили присягти, що він забуде усе, пов’язане з Раулем Валленберґом і партизанами. За твердженням Тарновського, він через це й мовчав аж до цього часу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG