Доступність посилання

ТОП новини

9 серпня - Міжнародний день корінних народів світу


Петро Кагуй 9 серпня - Міжнародний день корінних народів світу

Прага, 11 серпня 2003 року - Вже вісім років поспіль, за рішенням Організації Об’єднаних Націй, 9 серпня відзначають Міжнародний день корінних народів світу.

Йдеться про корінні нечисленні народи, яким часто загрожує, скажімо, асиміляція, чи які зазнають на своїй прабатьківщині різних форм дискримінації. За підрахунками ООН, сьогодні у 70 країнах світу проживає близько 300 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються на понад 5 тисячах своїх етнічних мов і котрі дотримуються своїх культурних традицій.

Генеральна Асамблея ООН у 1994 році оголосила про проведення Десятиліття корінних народів світу і відзначення 9 серпня Міжнародного дня корінних народів. Це було зроблено для того, щоб світова громадськість пам’ятала про необхідність проявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення.

Чіткого і єдиного визначення поняття «корінний народ» наразі не існує. Скажімо, щодо України, то прийнято вважати, що її етнонаціональну культуру складають українська нація, корінні народи та національні меншини. До корінних народів України зараховують: кримських татар, гагаузів, кримчаків, караїмів та кримських греків.

У цьогорічному зверненні Генерального секретаря ООН з нагоди Міжнародного дня корінних народів, зокрема, мовиться: «Ми віддаємо належну пошану тим, хто не відмовився від свого «я», хто природно поєднує традиції своїх предків із більш широким сучасним світом, котрий стрімко розвивається. І ми повинні постійно пам’ятати, що корінні народи все ще зазнають небезпек, котрі загрожують їхньому життю, релігійним віруванням, культурі, мові і способу життя».

За словами Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, «Людство – це полотно захоплюючої краси і різноманітності. Корінні народи світу є яскравою і невід’ємною частиною цього полотна. В них є багато того, чим можуть гордитися й інші, чому можна навчити інших членів світової спільноти. Захист і розвиток їхніх прав і культури є проблемою фундаментальної ваги для усіх держав і народів».

Чому для відзначення Міжнародного дня корінних народів вибрано 9 серпня? Справа в тому, що саме в цей день у 1982 році вперше зібралася Робоча група з питань корінних народів. А з 2000 року при ООН діє форум з проблем корінних народів. Йдеться і про добре відомих світові ескімосів, австралійських аборигенів, і про індіанські племена обох американських континентів, і про чимало африканських племен та народів Океанії.

ООН має різні програми, спрямовані на покращення становища особливих груп корінного населення у таких ділянках, як охорона здоров’я, підвищення рівня грамотності, захист прав людини та припинення руйнування навколишнього середовища на прабатьківських землях корінних народів. Щоправда, деякі оглядачі говорять про малоефективність цих програм

Напередодні цьогорічного відзначення Світовий банк оголосив про заснування нового Глобального фонду для підтримки корінних народів. На наступний фінансовий рік Світовий банк виділив лише на гранти 350 тисяч доларів. В рамках цього проекту, зокрема, будуть підтримані корінні народи регіону Андів Південної Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG