Доступність посилання

ТОП новини

Відпустка Султана Оману у Дубровнику


Ірина Халупа Відпустка Султана Оману у Дубровнику

Прага, 11 серпня 2003 року.

Серпень. Місяць відпочинку та подорожей. Половина українського уряду то відпочиває в Криму, то одружується в Криму. Та не лише українського. Росіяни полюбляють Крим. А ось минулого тижня словацький президент Шустер відлетів з півострова після кількатижневого відпочинку абсолютно задоволений. Але щось екзотики Криму трішки бракує. Не приїздять до Криму шейхи та каліфи. А ось в Монте -Карло та Хорватію їдуть. Його величність оманський султан Кабус Бин Саїд вирішив цього літа відпочити в Дубровнику. Ну, по дорозі з Монте -Карло, де він забавлявся один місяць і таким чином економіці герцогства дав фінансову ін’єкцію на суму 270 мільйонів. Доларів, звичайно. Чи зможе він перевершити цей подвиг в Дубровнику? Ірина Халупа. Султанська розвідка.

Минулої суботи до Дубровника прибув Султан Оману Кабус Бин Саїд. Султани самі не їздять. З ними їде вся сім’я, члени уряду, охоронці, обслуга. Це всього на всього десь 600 осіб. В тому числі 17 законних дружин. Він же султан і голова держави. На султана чекають дві люксусові яхти, вони причалені в старовинному порту Ґруш. Це 104-метрова “Ас Саїд” та дещо більша “Ас Саламах”. Ця має аж 137 метрів. Яхти запарковані, так би мовити, в митній зоні порту. А в готелі “Аргентина” зарезервовані 80 номерів, а також орендована люксусова вілла.

Оманський султан- цікава постать. На офіційному сайті міститься його фотографія. Сніжно- біла охайно пострижена борода, біло- золотистий тюрбан і шати, золотий кинджал. Кабус Бин Саїд народився 1940-го року, освіту отримав у Великобританії, у відомій військовій академії “Сандгурст”. Повернувся до Оману 1965-го року і нічим не займався. А 5 років пізніше скинув свого батька зі влади і став султаном Оману, країни, яка у 1970-му році не мала ані радіостанцій, ні телебачення, всього дві лікарні, жодного університету, лише 10 кілометрів асфальтованої дороги і 12 телефонів на всю територію. У столиці, місті Мускаті, кожного вечора зачиняли ворота, як у середньовіччі, і якщо хтось ходив вночі вулицями міста без ліхтаря, місцева охорона, думаючи, що це злодій, могла його застрелити.

33 року тому Оман не мав жодної інфраструтури, ні елементарних ознак цивілізації. Але мав і має нафту. Новий султан використав нафтові мільйони, щоб проштовхнути свою країну у 20-те століття. Сьогодні Оман має більш ніж 6 тисяч кілометрів брукованих доріг, вся країна електрифікована, люди мають телефони, радіо, телебачення та Інтернет, працює 47 лікарень, 90 клінік і сто місцевих оздоровчих центрів. Кабус створив урядовий кабінет та систему місцевих рад. Минулого року він надав право голосу усім громадянам, які мають 21 рік.

Оман є надзвичайно толерантною мусульманською країною. Султан звелів будувати індусам ашрами, а християнам церкви. Він дав жінкам право голосу, включив жінок до Оманськоюї Дорадчої Ради та із усіх арабських країн, Оман мав першого посла - жінку. 1985-го року Кабус відкрив університет, в якому, він гордо нагадує, більшість студентів - жінки. Список досягнень оманського султана досить довгий, і тому можна зрозуміти, чому в нього аж 17 дружин і такий широкомасштабний відпочинковий режим. Навіть Бог відпочивав, створивши світ, а тут, бач, проштовхнути країну у вже 21-е століття.

Ну що, оманський султан, його родина, охоронці та обслуга повинні добряче стимулювати хорватську економіку, якщо вони видадуть хоча б частинку того, що видали в Монте -Карло. А було це 270 мільйонів. Султан любить квіти і не шкодує заплатити 5 тисяч в день за орхідеї та троянди. Вони ж не ростуть в Омані.....

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG