Доступність посилання

ТОП новини

День народження Леоніда Кучми, російська преса...


Петро Кагуй День народження Леоніда Кучми, російська преса...

Прага, 11 серпня 2003 року - Президент України Леонід Кучма, який минулої суботи відзначав своє 65-річчя, отримав чимало привітань із сусідніх країн. А керівництво Молдови напередодні навіть нагородило його найвищою молдовською нагородою – Орденом Республіки за «особливий внесок у розвиток зв’язків дружби і співпраці між Україною і Молдовою».

Ціла низка привітань надійшла із Росії. Леоніда Кучму привітали з днем народження і нинішній російський лідер Володимир Путін і колишній - Борис Єльцин, патріарх російської православної церкви і міністр закордонних справ Росії.

Але менш привітною до Леоніда Кучми виявилася російська преса. Так, московська газета «Время МН» взялася аналізувати президентську діяльність ювіляра.

Леонід Кучма за останній рік добряче втомився. Його другий президентський термін розпочинався в 1999 році тріумфально.Головний політичний ворог і колишній його близький соратник екс-прем’єр Павло Лазаренко був змушений тікати закордон, де його посадили хоч у комфортну, але все ж таки в’язницю. Уряд очолив «свій-своїсінький» Валерій Пустовойтенко. А головою президентської адміністрації було поставлено близького друга Володимира Литвина (нині він спікер Верховної Ради), - пише російська газета «Время МН» і зауважує, що «парламент врешті-решт зрозумів, хто в країні головний. Наступило майже безтурботне життя. Опозиційну пресу в українській столиці вигубили, а в провінції залякали».

Але далі все несподівано пішло наперекіс. Колишній охоронець Кучми майор Мельниченко, який отримав політичний притулок у Сполучених Штатах, зробив надбанням світової громадськості аудіозаписи, де звучить голос, дивовижно схожий на голос Леоніда Кучми.

«В результаті, - пише «Время МН», - Кучма де-факто став для Сполучених Штатів персоною нон- грата. Та й у пристойні західноєвропейські будинки його перестали запрошувати». «Україні, очолюваній Кучмою, показали на двері і в Європейському Союзі, і в НАТО, і у Світовій організації торгівлі. Вона також потрапила до чорного списку FATF. Щоб якось примиритися із Заходом, довелося Кучмі відправляти батальйон хімічного захисту до Кувейту, а тепер, на прохання Сполучених Штатів, – миротворчу бригаду до Іраку». При цьому, - зауважує російський оглядач, Кучма намагається балансувати таким чином, щоб не втратити добрі стосунки з Москвою, яка досить ревниво спостерігає за прагненням Києва пригорнутися до НАТО і Євросоюзу», - наголошує «Время МН».

Окрім цього Кучму спіткала невдача з його проектом політреформи в Україні. Опозиція зуміла пробити через Верховну Раду і свій власний законопроект, якого також відправили на розгляд до Конституційного суду. «Загалом нинішньому ювілярові є від чого відпочивати у Криму», - наголошує московська газета «Время МН».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG