Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна організація Human Rights Watch стурбована обставинами смерті Ігора Гончарова


Сергій Куделя Міжнародна організація Human Rights Watch стурбована обставинами смерті Ігора Гончарова

Вашингтон, 11 серпня 2003 - Минулої суботи на Байковому кладовищі у Києві відбувся похорон Ігоря Гончарова, якого розглядають зараз як одного з головних свідків у справі вбивства Георгія Гонгадзе.

Нагадаємо, що 6 серпня Інститут Масової Інформації оприлюднив звернення Гончарова до громадськості, яке він просив поширити у випадку його смерті. У ньому відставний підполковник міліції звинувачує працівників управління з боротьби з організованою злочинністю (УБОЗ) в здійсненні вбивства журналіста та у низці іших важких злочинів. Він також говорить про прямий стосунок до цих злочинів вищих посадових осіб України. У листі Гончаров наводить приклади тортур, яким він піддавався під час допитів працівниками міліції. Мати Гончарова також підтвердила факти знущання над її сином, якого, за її словами, “вбивали жорстоко і настирливо.”

Неурядова організація “Human Rights Watch” є однією з найбільших міжнародних установ, що стежить за дотриманням прав людини у всіх регіонах світу. До цього часу увага цієї організації до України була пов’язана перш за все із дотриманням прав та свобод журналістів. У березні цього року організація видала звіт, у якому детально розповідається про політичну цензуру в українських медіа. Інша проблема, яка викликає стурбованість працівників “Human Rights Watch”, це ставлення до ув’язнених в інших країнах світу, у тому числі в Україні. Говорить представник організації Джейн Б’юкенен, яка відслідковує дотримання прав людини в Україні:

“Ми отримало багато повідомлень з України від ув’язнених осіб, які наводять приклади знущань над ними та тортур, а також позбавлення їх потрібного медичного нагляду. Наша організація також занепокоєна звітом, наданим комітетом для попередження тортур Ради Європи, які також наводять приклади фізичних наруг над ув’язненими в Україні.

Останні повідомлення про тортури, що їм піддавався під час ув’язнення Гончаров і які, за деякими свідченнями, призвели до його смерті, також привернули увагу цієї організації. Ось як прокоментувала цю інформацію прокоментувала Джейн Б’юкенен:

“Human Rights Watch” занепокоєний кожним випадком смерті особи, яка утримується правоохоронними органами. Особливо, коли така смерть відбувається за незрозумілих обставин. Тому ми звертаємось до Генеральної прокуратури із проханням здійснити необхідне розлідування обставин смерті Гончарова. Наша організація також стурбована, що тіло Гончарова було кремоване через два дні після його смерті. Це позбавило можливості здійснити його розтин, і таким чином отримати важливі докази про причини смерті.”

Найближчими днями міжнародна організація “Human Rights Watch” виступить із офіційною заявою з приводу ймовірної причетності працівників правоохороних органів до смерті підполковника міліції Ігора Гончарова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG