Доступність посилання

ТОП новини

Кількість охочих працювати на українському заводі німецького концерну «Leoni» у місті Стрию є меншою, ніж очікувалося


Надія Кандиба Кількість охочих працювати на українському заводі німецького концерну «Leoni» у місті Стрию є меншою, ніж очікувалося

Надія Кандиба, Галина Терещук

12 серпня 2003 року.

Надія Кандиба

Завод німецького концерну «Leoni» в західноукраїнському місті Стрию все ще працює, як говорять, у випробувальному режимі. «Серійне виробництво бортових кабельних мереж для автомобілів марки «Опель» планується розпочати в жовтні», - повідомив член правління цієї компанії Уве Ламанн. Нагадаємо, що «Leoni» є одним з найбільших німецьких інвесторів в Україні: у завод у Стрию були інвестовані 40 мільйонів євро.

Нині на українському заводі німецької компанії «Leoni» працює близько 300 осіб, які ще переважно зайняті перекваліфікацією. Загалом там планується створити 3500 робочих місць. Незважаючи на те, що компанія задоволена тим, як просувається робота, німецьким інвесторам довелося зіштовхнутися з несподіваною проблемою. Говорить член правління фірми «Leoni» Уве Ламанн.

Уве Ламанн

Нам хотілося б, щоб з боку українців був більший інтерес до нашого заводу.

Надія Кандиба

За словами Ламанна, кількість тих,хто бажає влаштуватися на роботу на німецькому заводі, є меншою, ніж очікувалося. Керівництво компанії налаштовувалося на те, що в Україні через високий рівень безробіття відбою не буде від тих,хто бажає працювати на новому заводі. Однак, як з’ясувалося, все виглядає дещо інакше.

Уве Ламанн

Така обмежена кількість стала для нас справжньою несподіванкою. Звичайно, зарплати пристосовані до українських умов, але наші співробітники можуть користуватися їдальнею, ми надаємо їм транспорт. Якщо все підрахувати, то співробітники заводу забезпечені досить непогано.

Надія Кандиба

В Україні компанію «Leoni» привабила передусім дешева робоча сила та відносна близькість до клієнтів, а це всесвітньовідомі європейські автомобілебудівники. Крім того, як стверджують представники концерну, непогані рамкові умови спонукали керівництво замислитися про будівництво ще одного заводу в Україні – цього разу в Мукачевому. Хоча, як визнав Уве Ламанн:

Уве Ламанн

Це все ще плани. І остаточного рішення поки що немає. Якщо все йтиме так, як ми хочемо, то новий завод зможе запрацювати 2004, або 2005-го року.

Надія Кандиба

На заводі в Мукачевому, куди компанія «Leoni» має намір вкласти 14 мільйонів євро, планується налагодити виробництво бортових кабельних мереж для автомобілів «Audi» та «Volkswagen».

Галина Терещук

Отож, чому не виправдалися сподівання керівників західної компанії щодо того, що в українському містечку Стрий підприємство не матиме проблем із робітниками. Чому люди не йдуть працювати на «Leoni»?

Коли мешканці Стрия довідались, що у їхньому місті будують завод німецькі підприємці, то найбільше питання, що їх спочатку хвилювало, було: як туди влаштуватися на роботу? Адже люди сподівались на добрий заробіток. Втім, на «Leoni» спершу оголосили про навчання і на завод подались із заявами сотні людей. Нікому з них не відмовляли. Однак старші люди після кількох днів зрозуміли, що важка фізична праця (упродовж усієї зміни потрібно вручну скручувати дрібні елементи ) їм не під силу. Інша частина, молоді люди, відмовилась працювати на «Leoni», коли отримали свою першу зарплату, яка становила, у середньому, до 200 гривень. Хоча залежно від кваліфікації зарплату трішки збільшують, але для цього не можна мати жодного порушення і працювати, як кажуть, на повну силу.

Одна із моїх знайомих, мешканка Стрия, працює на «Leoni». Їй 25 років. Каже, що працювати тут дуже важко. Перерва можлива лише до 5 хвилин і то на те, щоб вибігти до вбиральні, невеличке спізнення - і тебе карають. На минулий Новий рік їй навіть видали подарунок - пляшку шампанського. Однак інші молоді жінки, котрі спробували працювати на «Leoni», не задоволені зарплатою. Вони подались на заробітки в Польщу, Чехію, Італію. Зауважмо, що у кожній другій галицькій родині хтось з її членів перебуває сьогодні на заробітках за кордоном. Чимало інших мешканців Стрия торгують на базарах. Відтак, «аби люди у місті пішли працювати на підприємство, при цьому забувши про інші підробітки, їхня зарплата мала б становити близько 200 доларів», - каже начальник управління промислової політики Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Сорока. Однак навіть якщо на підприємстві і збільшать зарплату, то його керівникам буде нелегко набрати відповідну кількість робітників із числа мешканців міста. Їх тут просто немає.

Ростилав Сорока

Сьогодні не лише нові виробництва, але і старі, традиційні виробництва відчувають дуже серйозний брак кадрів. Тобто, якщо статистика показує якийсь там незначний відсоток безробіття, то я б сказав, що у нас зовсім інша проблема. Тут вже відчувається цей брак ( робочої сили). Цей брак почав відчуватися вже років три, коли почала підніматися промисловість і процеси еміграції посилилися. Галина Терещук

Аби якось зарадити ситуації, керівництво «Leoni» вирішило закупити автобуси для того, щоб підвозити людей до роботи із навколишніх сіл. За словами фахівців з управління промисловості, чимало західних компаній, які нині діють на теренах регіону, прагнуть перенести деякі свої цехи поближче до сільських населених пунктів. На думку керівництва «Leoni», людина на селі, яка живе зі свого господарства, погодиться важко працювати і за 200-300 гривень. Однак і ці припущення німецьким власникам «Leoni» ще доведеться перевірити на практиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG