Доступність посилання

ТОП новини

Політичне майбутнє Шварценегера у руках його дружини


Сергій Куделя Політичне майбутнє Шварценегера у руках його дружини

Вашингтон, 12 липня 2002 - Цього тижня увага усіх засобів масової інформації у США зосереджена на позачерговій передвиборчій кампанії у штаті Каліфорнія. Понад 150 осіб зареєстровані кандидатами на посаду губернатора штату. Однак ім’я лише одного з них знайоме кожному каліфорнійцю. Завдяки своєму статусу мегазірки Голівуду Арнольд Шварценегер відразу став фаворитом кампанії і на 10% випереджає свого найближчого конкурента. Близько чверті виборців Каліфорнії вже готові віддати за нього свої голоси. Однак, як розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя, якщо Шварценегеру й вдасться стати новим губернатором Каліфорнії, це станеться не стільки завдяки успіху його фільму “Термінатор”, скільки завдяки внеску його дружини.

Дружина Шварценегера, Марія Шрайвер-Кеннеді, належить до найславетнішої політичної родини Америки. Вона племінниця президента Джона Кеннеді та сенатора від штату Масачусетс Едварда Кеннеді. Ім’я братів Кеннеді залишається гордістю демократичної партії. Тому, коли під час прес-конференції минулої суботи Шварценегер обмежився лише декількома реченнями і надав слово своїй дружині, мало хто здивувався. У Каліфорнії, який вважається традиційно ліберальним штатом, всі провідні державні посади обіймають демократи. Отже, здобути перемогу кандидату-республіканцю без підтримки частини демократів неможливо. Саме дружина Шварценегера буде найближчими тижнями збирати в штаті демократичні голоси. Перший крок вона зробила минулого тижня, заявивши перед десятками телекамер, що її чоловік стане справжнім лідером усіх демократів і безпартійних. “А також республіканців,” - трохи згодом додала вона.

Політична історія Америки вже знає багато випадків, коли чоловіки досягали політичних висот саме завдяки впливу своїх непересічних дружин. Коли у 1952 році Ненсі вийшла заміж за Роналда Рейгана, її чоловік був активістом демократичної партії. Однак уже через декілька років, під впливом дружини-республіканки він почав сповідувати консервативні цінності, які забезпечили йому перемогу на президентських виборах.

У 1973 році Гіларі Родгем закінчила Школу Права в Йельському університеті і отримала запрошення займатися юридичною практикою у Нью-Йорку. Однак, замість цього вона вирушила зі своїм майбутнім чоловіком до провінційного містечка Літл-Рок у штаті Арканзас. У життя неорганізованого Біла Клінтона Гіларі вносила порядок і цілеспрямованість, яка через двадцять років вивела його до Білого дому.

У 1986 році чинному президенту Джорджу Бушу виповнилося лише сорок, але за власним визнанням, йому видавалося, що життя залишилося позаду. Буш страждав на алкоголізм, побороти який йому допомогла дружина Лора. Він вирішив відмовитися від вживання спиртного тоді, коли настав час вибирати між пристрастю до алкоголю чи до Лори. Через вісім років він став губернаторм Техасу.

Отже, сьогодні виборці Каліфорнії стали свідками появи нового політичного союзу, який, власне, й базується на подружніх зобов’язаннях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG