Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”. 1. “Хлібний скандал” в Україні. “Стрілочників” деяких назвали, а “диспетчери”, про що обіцяв прем’єр-міністр, - так і не названі. 2. Профспілка гірників України обурена низькими тарифними ставками шахтарів і позицією Служби народного посередництва і примирення. 3. На тлі останніх міліцейських скандалів, перевірка Міністерством внутрішніх справ діяльності Львівських правоохоронців, додала львів’янам лише почуття непевності та обурення рівнем корупції в міліцейських рядах...


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”. 1. “Хлібний скандал” в Україні. “Стрілочників” деяких назвали, а “диспетчери”, про що обіцяв прем’єр-міністр, - так і не названі. 2. Незалежна профспілка гірників України обурена низькими тарифними ставками шахтарів і позицією Служби народного посередництва і примирення. 3. На тлі останніх міліцейських скандалів, перевірка Міністерством внутрішніх справ діяльності Львівських правоохоронців, додала львів’янам лише почуття непевності та обурення рівнем корупції в міліцейських рядах...

Київ, 9 серпня 2003 року.

Володимир Ляшко

На хвилях радіо “Свобода” - оглядова програма “Тиждень регіонів”. З київської студії вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко та звукооператор Сергій Балабанов.

Серед інших тем, які привернули увагу наших кореспондентів впродовж тижня, що минає, зупинимося на таких:

- “Хлібний скандал” в Україні. “Стрілочників” деяких назвали, а “диспетчери”, про що обіцяв прем’єр-міністр, - так і не названі.

- Незалежна профспілка гірників України обурена низькими тарифними ставками шахтарів і позицією Служби народного посередництва і примирення.

- На тлі останніх міліцейських скандалів, перевірка Міністерством внутрішніх справ діяльності Львівських правоохоронців, додала львів’янам лише почуття непевності та обурення рівнем корупції в міліцейських рядах...

Отже, почнемо з “хлібної теми”, яка поставила Україну, за визнанням багатьох, на посміховисько всієї Європи.

Погляд на проблему з Черкащини потенційного чорноземного Клондайку України. В області, як і в багатьох регіонах України, в ці дні працюють різні комісії, складаються, як і годиться, різні довідки, звіти, рапорти... Слово - Тетяні Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Вислів “продовольча безпека” вперше промайнув на Черкащині на одній із сесій облради ще на початку нинішнього року. У рік рекордного врожаю він звучав безглуздо, але так здавалося, напевне, тільки непосвяченим у “хлібні таємниці” журналістам. Вислів “продовольча безпека”, який більше підходить для довоєнного часу, став провісником так званої хлібної паніки, що, справді, була схожа на передвоєнну. В такий спосіб в Україні ще раз довели загальновідому істину, що хліб є потужним важелем політики – на цей раз економічної. Просто комусь швидко потрібні були великі гроші. Заробити їх легко, маючи монополію на якусь галузь виробництва (в даному випадку – на хлібну).

Поки нагору до президента дійшли відомості про зростання ціни на хліб, поки спустилася донизу його реакція – пройшов час достатній для поповнення гаманців монополістів. Черкаська прокуратура досліджує причини виникнення “хлібного буму” і шукає винних. А поки вона це робить – ситуацію прокоментує колишній міський голова Черкас, а нині – голова обласної організації партії “Собор” Володимир Олійник.

Володимир Олійник

Сьогодні, практично, всі спостерігають за нею, аналізують, розумні, мудрі слова говорять, але не можуть, не вміють і не бажають управляти. Чому? Тому, що “хлібна криза” (криза з хлібом) показала, що тільки вже по результатам події, якісь робляться висновки, і то адміністративного характеру, щоб народ побачив, що когось можуть покарати або притягнути до відповідальності, а не зрозуміли, що це є результат того, що кожний займався своїм бізнесом, і ніхто не думав про загальні проблеми держави. Чому? Тому, що тимчасові сидять. От сидять сьогодні і думають, що от в травні завершується термін програми уряду – можуть познімати всіх, то навіщо турбуватися про державу, коли завтра можеш позбутися посади? Потрібно за цей час накопичити капітал, підтягнути свої справи, а на загал – державу: як колись випаде вільна хвилина, то позайматися.

В цьому відношенні ми бачимо, що тут криза системна. Люди прийшли випадкові, які достатньо вміють зробити для себе, а точніше – вкрасти, поцупити те, що погано лежить, прихватити, створити ще таку ситуацію, де можна випадково нажитися (бо можна створити і кризу нафтову, і кризу зернову, але нагріти собі капітал). От на це в них талант є. А щоб так: кожен щоб мав і хліб, і до хліба, і був захищений, і вони самі були не бідними, і мали по хатині тут, і мали можливість відпочити, і їздити на добрих автомобілях, то цього Господь Бог не дав, тому що не дав створювати, а от обібрати і собі мати, то це так, безумовно. І це видає їх досягнення.

Володимир Ляшко

Поки що обмежуються “стрілочниками” і на Рівненщині. Головних призвідців хлібного ажіотажу тут теж не названо. Впродовж останніх днів про результати перевірок, пов’язаних з завищенням цін на хліб і хлібопродукти, у Рівному йшлося на двох нарадах з участю керівників області і правоохоронних органів.

Одна з цих нарад закінчилася прес-конференцією для журналістів. Інша ж, з участю голови облдержадміністрації та керівників різних управлінь, - оповита таємницею. Розповідає наш кореспондент Валентина Одарченко.

Валентина Одарченко

Сюжет наради в Рівненській облдержадміністрації нагадував шевченкову поему “Сон” у той момент, коли вищі чиновники передають нижчим ляпаси від “самого”. Голова облдержадміністрації Микола Сорока почав нараду з порівняльних цін на борошно.

Микола Сорока

Гощанський район: 3,20 – 3,41. Що це таке? В чому тут різниця? Здолбунівський, що біля нього, - 2,60. Демидівський район: 2,50 – 2,45. Так же - не 3,60. Чому в Здолбунівському районі на базарі - 3 гривні, а в торгівлі – 2,60? Чому така розбіжність в нас по області йде? Дубровицький район: було 3,70, а зараз – 2,30 – 2,60. То, мабуть, є ж якесь плече, яке можна регулювати? Це говориться про те, що безпредметно працюємо.

Валентина Одарченко

Саме на цій не публічній нараді Микола Сорока зізнався, що регулювати ціни на хліб у сучасних умовах ой, як нелегко.

Микола Сорока

Ціни майже по кожному районі зменшені, але поряд з тим є ціни, які не входять в будь-які логічні домисли, в тому числі, по місті Рівне. Також і ціни на крупи надмірно високі.

Валентина Одарченко

Голова адміністрації зауважив, що штучне накручування цін може позначитися на подальшому забезпеченні області продовольчим зерном до урожаю наступного року. Мовляв, селяни очікуючи стабільних і вигідних цін, свідомо не реалізовуватимуть цьогорічне зерно, а в цей час бізнесмени завозитимуть продукцію з-за кордону або з інших областей.

Микола Сорока

Ми повинні подумати, де ми будемо закуповувати. Я ж прекрасно розумію, що всі будуть очікувати, коли завезуть нам зерно чи з Росії, чи з Польщі, а потім дістануть. Якщо ми не зможемо робити інтервенцію зерна чи борошна, то ми пропадемо: в нас будуть так “стрибати” ціни в області.

Валентина Одарченко

Тим часом правоохоронці оприлюднили цікаві факти, котрі свідчать про те, що й у дотаційній по зерну області прокручувались афери з зерном. Начальник обласного управління внутрішніх справ Михайло Цимбалюк розповів про те, як посадовці Дубенського комбінату хлібопродуктів продали майже дві тисячі тонн з Держрезерву, лише в одному господарстві Володимирецького району на негоду списали неврожай пшениці на суму 17 тисяч гривень, подібні акти про загибель сільськогосподарських культур було складено в дослідному господарстві Шубківське та ВАТ “Бурштин” загалом на 750 тисяч гривень. Однак щодо масових закупівель продуктів, то Михайло Цимбалюк вважає:

Михайло Цимбалюк

На мою думку, підстав для такого ажіотажу не було. Наша область стала ініціатором і вперше заготовила зерно (було завезено з інших регіонів в область), а наші громадяни, які пережили в минулому важкі часи, переживають і скупили все те, що за місяцями і роками лежало на прилавках – допомогли комерсантав і забрали все. І на сьогоднішній день, як дехто з селян виражається, що буде дійсно свині годувати.

Валентина Одарченко

Нині головного міліціонера Рівненщини турбує інше.

Михайло Цимбалюк

Щоб ми сьогодні реальну картину показали нашим громадянам, нашому керівництву держави, щоб менше допустити завозу товарів із-за кордону, бо якщо ми знову більше завеземо, то знову програє наш місцевий товаровиробник.

Валентина Одарченко

Тож, розпочавши цей сюжет з порівняння однієї з нарад з мордобоєм у шевченківському “Сні”, так і кортить завершити його словами Маяковського: “Сири засиджені, а ціни знижені”. Нас чекає ну справжнісінький НЕП.

Володимир Ляшко

Отож “крупна риба” з прокурорських і міліцейських “неводів” вислизає – залишаються дрібненькі “пічкурі”. Ось типові повідомлення, які приносять в ці дні Інформагентства України:

Повідомлення УНІАН від 7 серпня: У ході проведення операції “Урожай – 2003” працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю Бердичівського міжрайвідділу УМВС України в Житомирській області викрито 2-х чоловіків, які вкрали майже 2 тонни зерна.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Департаменту ДСБЕЗ МВС України, встановлено, що водій СТОВ “Хажинське” с. Хажин Бердичівського району і громадянин Т. вчинили розкрадання 1859 кг зерна пшениці нового врожаю з току СТОВ “Хажинське”. Зерно вони намагалися реалізувати комерційним структурам.

За даним фактом прокуратурою Бердичівського району порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. Кримінального кодексу України. Викрадене зерно вилучене.

Тепер – до інших тем огляду.

Незалежна профспілка гірників Краснодонської шахти ім. Баракова минулого вівторка подала заяву-попередження про пікетування будинку Луганської обласної держадміністрації. Шахтарі заводу обурені тим, що зарплату їм нараховують за старими тарифними ставками. Їхньому обуренню немає меж.

Повідомляє Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Краснодонські шахтарі вирішили протестувати 24 серпня, у зв’язку з тим, що на вугільних підприємствах досі не виконується закон “Про встановлення розміру мінімальної зарплати на 2003 рік”. На думку керівника коаліції демократичних сил Луганської області Лариси Залівної, гірники починають акцію протесту...

Лариса Залівна

З приводу недотримання законів і Конституції в галузі промисловості, зокрема, на шахтах досі не підвищують зарплату, тобто порушують чинне законодавство: не підвищуються тарифи, а це - порушення конституційних прав гірників. Вони довго боролися за це. Я знаю, що вони проводили цілу низку конференцій, але це загальмувала Служба національного посередництва і примирення, яка перевищила свої права. Вона із такої служби посередника перетворюється у нас на звичайну державну чиновницьку службу бюрократичну.

Василь Соколенко

Тут слід зауважити, що до цього невдоволення додалося і обурення шахтарів з приводу обрахунків комунальників (наприклад, городян Краснодона вони обдурили приблизно на 1 мільйон гривень, нарахувавши цю величезну суму за ненадані послуги).

Володимир Ляшко

Впродовж 2-х тижнів на Львівщині тривало, мовою керівництва МВС України, “комплексне оперативно-профілактичне опрацювання території з метою оздоровлення криміногенної ситуації в області і розкриття тяжких резонансних справ”.

Очолював цю роботу перший заступник держсекретаря МВС України генерал-полковник міліції Віктор Зубчук. Чи змінить ця акція громадську оцінку діяльності міліції, чи стане від цього спокійніше на вулицях і площах Львова? Про це – в матеріалі Галини Терещук.

Галина Терещук

Лише за 2 тижні було розкрито понад 900 злочинів, з яких 856 - за гарячими слідами. Виявлені 40 фактів незаконного обігу холодної та вогнепальної зброї, викритий 141 злочин в економічній галузі, 31 факт зловживання чиновниками службового становища.

Як з’ясувалося, на Львівщині сконцентрувалися злочинні угрупування, які чинять розбійницькі напади і викрадають автомобілі навіть серед дня, погрожуючи власнику дорогого авто.

За словами генерала Віктора Зубчука, за час відпрацювання викрили 37 злочинів, які вчинили саме злочинні угрупування. Лише за 2 місяці в області були скоєні 45 розбійних напади. У багатьох населених пунктах немає дільничних міліціонерів. На Львівщині чимало працівників правоохоронних органів співпрацюють зі злочинними угрупуваннями. Виявлено чимало фактів зрадництва міліціонерів. Генерал-полковник Віктор Зубчук каже:

Віктор Зубчук

Під результатом відпрацювання за упущення в роботі, неналежній організації роботи, виконання своїх офіційних обов’язків притягнуто до кримінальної відповідальності 206 працівників. Коли ми почали перевіряти окремі райвідділи, то з’ясувалося, що, просто напросто, покривали злочини від обліку.

Галина Терещук

7-ро начальників районних управлінь міліції будуть позбавлені своїх посад. Причиною не розкриття багатьох злочинів у Львові є те, що слідчо-оперативні групи невчасно виїжджають на місце злочину. Під час роботи оперативно-профілактичної групи трапилося резонансне вбивство дружини ректора Академії ветеринарної медицини Ярослави Кравців.

Нагадаємо, що розбійний напад стався 26 липня у власному будинку ректора у селі Бірки, що поблизу Львова. Ректор Роман Кравців був жорстоко побитий і перебуває на лікуванні в шпиталі. Перший заступник держсекретаря, генерал-полковник В.Зубчук заявив, що у цій справі призначено 15 експертиз, опитані свідки та сусіди потерпілих.

Віктор Зубчук

Відпрацьовується 8 версій. Версії різноманітні за обсягом. Їх назвати не можу, тому що проводиться слідство, але працюємо і робимо все для того, щоб розкрити цей злочин. Є проблемні питання, але, як би там не було, факт - резонансний, і я думаю, що зробимо все для того, щоб розкрити цей злочин.

Галина Терещук

За словами В.Зубчука, подібних розбійних нападів на власників особняків у селі Бірки не було. Хоча селом ходять такі чутки, але ніхто із мешканців Бірок цього не підтвердив у своїх свідченнях, а за даними міліції, до них не надходили жодні звернення селян щодо скоєних злочинів. Ймовірно, якщо і грабували мешканців села, то вони не зверталися в правоохоронні органи.

Розслідуванням вбивства дружини ректора займатимуться працівники відділів карного розшуку та боротьби з організованою злочинністю з інших регіонів України, адже злочинці можуть навіть переховуватися за межами України.

Однак, чи кадрові чистки у правоохоронних органах Львівщини і показове відпрацювання, продемонстроване фахівцями зі столиці, змінить криміногенну ситуацію в регіоні, мабуть, це стане відоме тоді, коли вкотре УМВС забажає змінити начальника МВС в області.

Зауважу, що не так давно цю посаду в регіоні обійняв генерал Ігор Адамчук. Він вже став 8 начальником УМВС у Львівській області за роки незалежності. Його попередник керував львівською міліцією менше року.

Володимир Ляшко

Вибори міського голови Мукачевого на Закарпатті привернули увагу широкої громадськості України як до існуючої виборчої системи країни, так і до ролі судової гілки влади у процесах демократизації суспільства.

Члени новоствореної громадської організації “Мукачеве – наш спільний дім”, зважаючи на ситуацію в місті, звертаються до президента Леоніда Кучми – запровадити в Мукачевому пряме президентське правління. З аналізом ситуації – Анастасія Осадчук.

Анастасія Осадчук

Політичні підсумки сезону говорять про те, що українська виконавча влада чинить шалений тиск на вдалу на місцях. Тому опозиція, яка здобула перемогу на парламентських виборах 2002-го року, виявилася ошуканою і не отримала важелів, як це мало би бути в демократичній країні. В таких умовах в опозиції не залишилося іншого виходу, крім вийти на вулицю. Відповідно, політичний сезон почався з мирних масових акцій громадського протесту під гаслом “Повстань, Україно!”

А завершився цей сезон виборами у Мукачевому, які продемонстрували несамостійність українського суду. Вибори в Мукачевому ще не скінчилися. Нині питання мукачівських виборів знаходиться в юридичній площині. Верховний Суд повинен розібратися у рішеннях Сихівського та Мукачівського судів, які суперечать один одному. А політичні аналітики тим часом прогнозують, що мером Мукачевого може бути призначено ставленика президента через механізм прямого президентського правління. Останній підготує і завершить вибори заздалегідь спланованим сценарієм.

Підтвердженням цих прогнозів слугує подія, яка відбулася минулого тижня. В Закарпатті з’явилася ще одна громадська організація під назвою “Мукачеве – наш спільний дім”. До новоствореної громадської організації ввійшли міські та районні осередки громадських організацій політичних партій. Серед них - “Батьківщина”, УРП “Собор”, “Партія Регіонів”, “Демократичний союз”, НРУ, “За єдність!” та інші.

На установчій конференції ухвалили звернення до Президента України Л.Кучми, в якому йдеться про післявиборчі події в Мукачевому. Члени новоствореної організації просять главу держави ввести в Мукачевому пряме президентське правління.

Однак, як прокоментував останню подію в Мукачевому відомий політолог, народний депутат Микола Томенко, цитую: “Щодо виборів мукачівського голови, то тут усе буде законно. Президент не втручатиметься в ситуацію, і тиску з Києва не буде.”

Володимир Ляшко

Надворі – серпень, останній місяць літа. Завершується відпускна кампанія. Кримські чиновники підраховують прибутки і збитки місцевих оздоровчих закладів. Цього року курортників на півострові помітно поменшало. Що ж стало на заваді: високі ціни, низький сервіс? Повідомляє Володимир Притула.

Володимир Притула

Лише в останні дні морська вода вздовж морського узбережжя Криму прогрілася до прийнятних 20 градусів за Цельсієм. Раніше в окремі дні температура води, наприклад, поблизу Феодосії сягала ледь 10 градусів (холодніше, ніж взимку). Саме це, а також зливи, що панували в Криму останніх півтора місяці, на думку кримських урядовців, стали причиною невисокої, проти очікування, кількості курортників, які відпочили в Криму у перші два літні місяці.

За даними Міністерства курортів і туризму автономії, з початку року в Криму відпочили понад 2 250 000, з них більше 250 000 – організовані курортники. Хоча урядовці кажуть, що це на рівні минулого року (і навіть трохи більше), усе ж незалежні фахівці констатують, що зараз відпочивальників у санаторіях та пансіонатах, що найменше на 50 000 осіб менше, аніж торік. Про це свідчать й цифри офіційного курортного Міністерства. Якщо торік середньокримська наповнюваність працюючих здравниць на 1 серпня була 96%, то цього року на 3% нижча.

Фахівці з Кримської асоціації туристичних агенцій кажуть, що на зниження потоку відпочивальників вплинула не лише погана погода, що в тім було суттєвим, але й інші фактори. Насамперед, дисбаланс між невисоким сервісом на кримських курортах і високими цінами. Але й крім того, нерозумні кроки самої кримської влади, яка незадовго до курортного сезону оголосила про запровадження в автономії 4-х республіканських податків, три з яких стосувалися безпосередньо курортно-рекреаційної сфери. Слід додати до цього негативні матеріали про Крим в російській пресі – і результат відомий.

Втім, курортний сезон продовжується, погода нормалізується, а ціни навіть дещо впали. В Міністерстві туризму і курортів Криму сподіваються, що за серпень вдасться хоча б нагнати минулорічні показники.

Зараз найбільше курортників, за традицією, у великій Ялті, а найвища заповнюваність курортно-рекреаційних закладів в Євпаторії, Феодосії і Судаку.

Володимир Ляшко

Група молоді з Севастополя, а це – члени гуртка української мови, вкотре побувала на Івано-Франківщині. Підлітки відпочивали зі своїми ровесниками, вивчали народні звичаї, побут Прикарпаття. Слово – Івану Костюку.

Іван Костюк

Літні відвідини Івано-Франківщини членами гуртка української мови із Севастополя вже стали традиційними. Вони відбуваються третій рік поспіль. І не лише влітку. Підлітки приїжджають на Прикарпаття також і на Різдвяні свята. Діти удосконалюють на Прикарпатті свої знання української мови, культури та історії держави.

Цього разу на Івано-Франківщині побувало 13 дітей. Вони не лише навчалися, але й відвідали історичні місця області, зустрілися зі своїми ровесниками із національно-патріотичних організацій. Про свої враження від поїздки говорять члени гуртка української мови Олена та Ігор.

Олена

Мене дуже вразило те тепло, з яким нас зустріли. Я подорожую не лише в Україні, але й за її межами. Але все одно враження від Прикарпаття дуже сильне. Таких людей я ще не бачила.

Ігор

Я дуже вражений культурою Галичини. Це справді український П’ємонт. Культура мене особливо здивувала. А історичні традиції…, то про них взагалі, мабуть, не варто говорити.

Іван Костюк

Високу оцінку перебуванню на Прикарпатті членів гуртка української мови з міста Севастополя дав також представник світової спілки українських вчителів Василь Гречаник.

Василь Гречаник

Це вже досить потужна дитяча спілка, яка про себе заявила. Вони приїжджають сюди. Ми вчимо їх української мови, історії, побуту і, що найголовніше, національно-патріотичних традицій.

Іван Костюк

Наступного року члени гуртка української мови, який об’єднав 160 дітей, планують вкотре відвідати Івано-Франківщину. Їх тут приваблює не лише уважне ставлення з боку влади та громадських організацій, але й звичайні люди, які дуже тепло їх приймають. Про це говорить керівник гуртка української мови вчителька Надія Вевдюк.

Надія Вевдюк

Нас оточували чудові люди. Це вчителі, юнацтво. Нас запросило до себе в гості об’єднання івано-франківських юнаків та дівчат. А ви знаєте, якщо молодь єднається, то Україна ніколи не буде ділитись на Західну та Південну.

Іван Костюк

Окрім спогадів про перебування на Прикарпатті, кожному із членів гуртка української мови вручили особисту бібліотечку і, звичайно ж, запросили приїхати на Прикарпаття ще раз.

Володимир Ляшко

І на завершення огляду розповімо про урочистості на Сумщині, присвячені 100-річчю видатного співака Бориса Гмирі. Він народився 5-го серпня в Лебедині. Земляки пам’ятають його і свято шанують пам’ять про нього.

Ім’я Бориса Гмирі стоїть у ряду таких всесвітньовідомих співаків як Федір Шаляпін, Марія Каллас, Кетлін Феррієр та інших. У 1962-му році його ім’я внесене до списку 100 найславетніших українців світу.

Минулого вівторка до Лебедина з’їхалося багато гостей. Ювілею співака був присвячений літературно-мистецьких фестиваль та інші заходи. Розповідає завідуюча міським відділом культури Ірина Саєнко.

Ірина Саєнко

Покладені квіти до пам’ятника Шевченка, і всі глядачі, гості пішли відкривати меморіальну дошку біля школи мистецтв ім. Б.Р.Гмирі. Вона відремонтована: міська рада там зробила капітальний ремонт. Приміщення дуже гарне.

Володимир Ляшко

Скільки там діток зараз навчається?

Ірина Саєнко

Близько двохсот. На меморіальній дошці, яку ми відкрили, написано, що вона відкрита на честь сторіччя від дня народження Б.Р.Гмирі.

Володимир Ляшко

Скажіть, а в Лебедині його пам’ятають люди?

Ірина Саєнко

Звичайно. В нас три роки проходив наш міський фестиваль. А це вже з ініціативи міського відділу культури цей фестиваль набув статусу обласного. Ми вийшли на управління культури, і йшла мова, що цей фестиваль став всеукраїнським. Ім’ям Гмирі названа вулиця, потім у нас було погашення ювілейних марок та конвертів з портретом Б.Р.Гмирі на пошті. Потім гості пішли в кімнату співака.

Володимир Ляшко

А що там є, які речі Гмирі?

Ірина Саєнко

Є його рояль, костюм, в якому він виступав, афіші виступів, його особисті речі, ноти.

Володимир Ляшко

Не всі знають, що Борис Гмиря народився в надзвичайно бідній родині каменяра Романа Костянтиновича та швачки Ганни Федорівни, де навіть хліб ділили ниткою на тоненькі шматочки. Своєї хати вони ніколи не мали і жили по квартирах, тому його іменем назвали ту вулицю, де вони жили найдовше, а раніше – це була глуха околиця Лебедина.

Дитинство співака було журним. З 11 років Борис пішов у найми, щоб допомагати родині. Та величезна і ніжна любов матері осявала морок його буднів, робила життя веселішим.

Лише в 27 років Гмиря отримав атестат про середню освіту. Потім був Харківський інженерно-будівельний інститут, навчання в Харківській консерваторії. Згодом його запросили до Київського оперного театру ім. Шевченка. З роками прийшло загальне визнання: заслужений артист УРСР, народний артист СРСР, лауреат Сталінської премії. Пригадують, коли Сталіну під час декади українського мистецтва в Москві в 1951 році подали документи на присвоєння Гмирі звання Народний артист УРСР, він все перекреслив і власноручно написав: “Народний артист СРСР”.

Вокальна спадщина Гмирі вражала своїм обширом. Та незважаючи на талант і загальне визнання, жилося співакові важко. Київські недоброзичливці і заздрісники почали його всіляко цькувати, обзивати фашистським прихвоснем і зрадником. Все через те, що хворого співака забули евакуювати з Харкова, до якого стрімко наближалися нацисти. Видатний співак став “невиїзним”. Мав запрошення Гмиря виступити на Всесвітній виставці в Монреалі в 1968 році, але йому про запрошення навіть не повідомили. Співак глибоко переживав цю образу. Цькування позначилося і на здоров’ї співака - він рано помер (на 66-му році життя) спекотного серпня 1969-го року.

У своїх листах до друзів Борис Гмиря писав, що понад усе він любив Україну, яку ніде і ні в чому не зрадив.

Доля Бориса Гмирі нагадала мені останні роки життя ще одного митця України – Анатолія Солов’яненка: та “чорна” заздрість, недоброзичливість і рання смерть.

Сьогодні ж говорять про організацію першого міжнародного конкурсу співаків його імені, про відкриття пам’ятника на батьківщині видатної людини. Офіційне визнання в Україні приходить пізно. Коли Борис Гмиря помер – на Байковому кладовищі бандуристи прощалися з ним його улюбленою піснею: “Чуєш, брате мій”.

Володимир Ляшко

Ви слухали оглядову програму “Тиждень регіонів”. Приємних вихідних вам, шановні слухачі, бажають ведучий програми Володимир Ляшко та звукооператор Сергій Балабанов.

До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG