Доступність посилання

ТОП новини

На танкері, що нелегально вивозив нафту з Іраку, був український екіпаж, підтвердило МЗС Британії


Марія Щур На танкері, що нелегально вивозив нафту з Іраку, був український екіпаж, підтвердило МЗС Британії

Прага, 12 серпня – Всі члени екіпажу (21 особа) танкеру «Навстар-1», що контрабандою вивозив нафту з Іраку були громадянами України, підтвердили радіо “Свобода” в міністерстві закордонних справ Великої Британії. Вони затримані і перебувають під арештом у порту Умм-Каср, де проводиться розслідування. Тим часом українське зовнішньополітичне відомство не підтверджує українського громадянства контрабандистів.

Танкер «Навстар-1» з контрабандистами та понад 1 тисячу тонн іракської нафти на борту коаліційні сили затримали ще у суботу. Тоді ж стало відомо і про українське громадянство затриманих. Говорить речник британських сил Ґрем Маккей: «Ми заарештували капітана та команду і разом з нашими коаліційними партнерами привезли їх до порту Умм-Каср. Це демонструє рішучість коаліції гарантувати, що іракська нафта має належати іракському народові і не повинна вивозитися нелегально з Іраку».

Те, що йдеться саме про українську команду, підтвердила і речниця британського міністерства закордонних справ, яка сказала, що танкер ішов під панамським прапором і затримав його британський військовий корабель «Свазерленд».

З’ясування цих обставин було справою одного телефонного дзвоника та кількох хвилин розмови, проте у Києві і на четвертий день після затримання команди не можуть підтвердити її українське громадянство. Про це заявив на вівторковому брифінгу МЗС речник міністерства Маркіян Лубківський. Він сказав, що міністерство за допомогою своїх дипломатичних установ з’ясовує, про кого в дійсності йдеться і чи були затримані саме громадянами України.

Тим часом зі слів українського речника не зрозуміло, хто ж саме має підтвердити громадянство команди. З одного боку, Маркіян Лубківський каже про те, що Британія попросила Україну підтвердити громадянства членів команди, але з іншого Маркіян Лубківський сказав: «Ми підтверджуємо факт передачі в посольство України у Великобританії списку з 21 особи. Разом із тим, ми очікуємо від британської сторони підтвердження українського громадянства цих осіб».

За повідомленнями інформаційних агентств, за танкером «Навстар – 1» протягом кількох днів велося спостереження і було помічено, що він кілька разів одержував паливо з невеличких барж. Якщо провину команди доведуть, танкер конфіскують, а членів екіпажу віддадуть під суд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG