Доступність посилання

ТОП новини

Вирок бельгійського суду контрабандистам живим товаром


Василь Дарчук Вирок бельгійського суду контрабандистам живим товаром

Прага, 13 серпня 2003 – У вівторок бельгійський суд після тривалого слідства оголосив вирок групі албанських контрабандистів живим товаром, які протягом останніх двох років нелегально перевезли до країн Європейського союзу понад 10 тисяч людей.

Злочинна група, до якої входили 23 особи, заарештована у лютому цього року завдяки спільним зусиллям британської, бельгійської і данської поліції. На думку фахівців, знешкоджено лише одну з багатьох мереж контрабандистів живим товаром. Інші продовжують орудувати на території Західної Європи. Кожного із 23-х членів групи засуджено від трьох до восьми років ув’язнення. Ватажка групи Мілла Соколі засудили на 8 років і оштрафували на 125 тисяч євро. Більшість засуджених – це етнічні албанці з території колишньої Югославії. До мережі належали також кілька турків.

Наводячи деякі деталі, бельгійська преса пише , що злочинна мережа упродовж двох років перекинула переважно до Великобританії понад 10 тисяч громадян Албанії. Кожен з них платив контрабандистам приблизно по 3 тисячі євро. За згаданий період група зібрала приблизно 50 мільйонів євро. Згідно з повідомленнями, албанців вантажними фургонами довозили до бельгійського узбережжя, звідки суднами доставляли до британських берегів. Серед засуджених – шестеро водіїв вантажних фургонів і шестеро власників будинків у Бельгії, де водії затримувалися на шляху до порту Остенде.

Згідно з попередніми повідомленнями, албанські контрабандисти (ідеться про інші злочинні групи) користуються швидкісними катерами, доставляючи людей переважно вночі з балканських берегів до Італії. Серед клієнтів цих груп вихідці із країн Близького сходу, колишніх радянських республік, багато дівчат і молодих жінок, яких обманним шляхом, обіцяючи працю у країнах ЄС, продають до тамтешніх публічних домів. Контрабанду живим товаром представники поліції й фахівці називають третім за прибутковістю нелегальним бізнесом після торгівлі наркотиками і зброєю. Щорічний прибуток злочинних груп від контрабанди людьми становить до 30 мільярдів доларів, тобто понад 25 мільярдів євро. Згідно з цими підрахунками, щороку до країн Європейського союзу контрабандисти завозять до півмільйона людей.

Раніше держдепартамент США на підставі наявних даних заніс Бельгію у список країн, яку інтенсивно використовують контрабандисти живим товаром. Проте тепер ідеться про серйозний поступ у співпраці бельгійського уряду з міжнародними поліцейськими органами. Імідж Бельгії явно змінив останній судовий процес над албанськими контрабандистами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG