Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську триває скандал довкола пропозиції президента Білорусі Олександра Лукашенка продати зерно Україні


Юрій Свірко У Мінську триває скандал довкола пропозиції президента Білорусі Олександра Лукашенка продати зерно Україні

Мінськ, 13 серпня 2003 року.

Юрій Свірко

Хоча українське посольство в Мінську заявило, що білоруського зерна Україні не треба, влада Білорусі продовжує пропаганду переваг свого сільського господарства перед українським.

Білоруське державне агентство новин «БЄЛТА» повідомило: "Понад три мільйони тонн зерна треба ввезти до України через кризу, що постала в сільському господарстві країни". Цю інформацію президентське агентство поширює попри спростування з боку українського посольства в Мінську, яке чітко заявило, що Україні не треба продовольчої допомоги від Білорусі.

Раніше керівник торгово-економічної місії посольства України Микола Лазарович сказав в інтерв’ю Білоруському приватному агентству новин «БєлаПАН» заявив: «Україні цього року вистачить свого хліба, якщо треба, то й білорусам допоможемо». Так Лазарович прокоментував слова білоруського президента Олександра Лукашенка, який 8 серпня підчас наради з питань урожаю повідомив, що Білорусь вже продала Україні 100 тисяч тонн жита та готова продовжувати його постачання, тому що в Білорусі цього збіжжя більше, ніж треба.

На запитання радіо «Свобода», чи з’ясувало вже українське посольство, звідки президент Лукашенко взяв інформацію про 100 тисяч тонн білоруського жита для України, Микола Лазарович відповів:

Микола Лазарович

Не знаю. Це говорити можна, хто що хоче. Як кажуть, «на каждий роток не накінєш платок». Зерно не висохло те, що зібрали... Такого не буває, щоб купувати сире зерно. Ми ніколи в житті не закупимо сире зерно.

Юрій Свірко

Я хотів з’ясувати, чи купувала Україна зерно в Білорусі?

Микола Лазарович

Цього року ні.

Юрій Свірко

А минулого?

Микола Лазарович

Обмін був трошки, те, що йде між областями. Це насіннєвий фонд. От дивіться, ідуть посіви, є кращий сорт жита тут, є кращий у нас. Іде такий обмін, а закупівля для продовольчих цілей, для кормових - це зовсім інше. Колись у Радянському Союзі, дивіться, що було: українське зерно для хліба було і казахстанське - тверда пшениця. Вона має дуже великі хлібопекарні якості, так як італійська - для макаронів. А вже канадське, американське зерно- з нього вже такого хліба не спечеш, як з нашого.

Юрій Свірко

І саме тому Україна купує зерно в Росії, Казахстані?

Микола Лазарович

Так, так, твердих сортів. Ну, розумієте, наш народ любить пишні булки, короваї. Якщо треба, ми закупимо тверді сорти пшениці з високими хлібопекарними якостями для хліба і для макаронів. Нам би і цього вистачило, але мусить бути от такий асортимент.

Юрій Свірко

А це правда те, що Лукашенко сказав, що в Україні ціни втричі більші, ніж в Білорусі?

Микола Лазарович

Ну, це абсолютно неправда. Ми в Казахстані закупили зерно з врахування НДС і транспортних витрат по 120 доларів, це 105 практично доларів, так ,як тут. Він же сказав, що в Україні «хлєба вообщє нєт» ...

Юрій Свірко

А як Ви думаєте, чому він так сказав?

Микола Лазарович

Не знаю.

Юрій Свірко

Заради пропаганди політичної?

Микола Лазарович

Там Ви подивіться економічну газету...

Юрій Свірко

"Бєлоруская газєта", на яку посилається Микола Лазарович, в останньому номері справді написала про помилку Олександра Лукашенка з Україною. Цитуючи слова білоруського президента про те, що "хліб - це категорія суперполітична", газета зазначає, що побудована ним система жорсткого централізованого управління державною економікою "явно захлинається". Отже, пише видання, приклад України був потрібний Лукашенкові саме заради пропаганди, щоб сказати, що в сусідів ще гірше.

Співробітник українського посольства в Мінську Микола Лазарович наголосив, що Білорусі, попри дуже добрий урожай жита, доведеться самій придбати 300-400 тонн пшениці твердих сортів і Україна готова це зерно продати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG