Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде в Україні зерно? Відповідь знає уряд


Марія Щур Чи буде в Україні зерно? Відповідь знає уряд

Прага, 14 серпня 2003 – Невизначеність ситуації на українському зерновому ринку після підписання угод з Росією та Казахстаном може призвести до нової паніки – попереджають експерти. Російського і казахського зерна за державними поставками не вистачить до нового врожаю, а приватні компанії не завозять пшеницю, побоюючись адміністративного регулювання цін.

Якщо уряд припинить адміністративні втручання у зерновий ринок, пшениці в Україні до нового врожаю буде досить, якщо і далі діятиме шляхом примусу і погроз – дефіцит зерна триватиме, вважають експерти. За підрахунками Сергія Феофілова, директора консалтингової компанії “Украгроконсалт”, до нового врожаю Україні потрібно буде завезти близько 4 мільйонів тонн пшениці. Домовившись про державну закупівлю в Росії та Казахстані близько 2х мільйонів тонн, уряд зміг покрити лише половину дефіциту, сподіваючись, що решту покриє приватний сектор, вважає експерт.

Проте приватні зернотрейдери не поспішають завозити зерно в Україну, побоюючись, що вони не зможуть його продати, бо комерційні ціни будуть завідомо вищими, ніж ті, за які продаватиметься пшениця, куплена державою. Очікується, що російська пшениця, закуплена Державним Резервом, коштуватиме близько 110 доларів за тонну. Проте як зауважує заступник директора іншої консалтингової компанії - “Про агро” Марина Мойсеєнко, вже зараз в очікуванні дешевої російської пшениці в Україні припинили купувати і продавати ту пшеницю, яка вже є на місцевому ринку. «Продавці не хочуть продавати дешевше, ніж за 1000 гривень за тонну, а покупці готові купити не більше, ніж за 850 гривень», - говорить експерт.

На переконання аналітиків, спроби влади тиснути на зернотрейдерів шляхом погроз ні до чого не призведуть. «Антимонопольний комітет звинувачує трейдерів у тому, що вони нібито змовилися не завозити зерно в Україну. Але ж тут жодна змова не потрібна – це логічне бізнесове рішення. Коли трейдер не впевнений, що він зможе продати зерно з прибутком, він краще не буде завозити його зовсім. Приватних імпортерів неможливо змусити діяти собі на збиток», - пояснює Марина Мойсеєнко.

Ïї слова підтвердили і трейдери, з якими нам вдалося зв’язатися. Вони говорять, що не завезуть в Україну пшеницю доти, доки уряд не пояснить їм свої дії. Якщо уряд пообіцяє не втручатися у ціноутворення, 2 тонни зерна,яких не вистачає, вони завезуть. Якщо ж уряд намагатиметься адміністративно утримувати низькі ціни, Україна залишиться з дефіцитом. Очікується, що відповідь на ці побоювання уряд має дати в середині наступного тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG