Доступність посилання

ТОП новини

Справа «Юкоса»: відкрився сезон полювання на олігархів чи плановий «відстріл»?


Марія Щур Справа «Юкоса»: відкрився сезон полювання на олігархів чи плановий «відстріл»?

Прага, 14 серпня 2003 - Вісім кримінальних розслідувань, які розпочала російська прокуратура проти нафтової компанії «Юкос», розіслали сейсмічні хвилі по всій підприємницькій громаді Росії. Стабільність за час правління президента Володимира Путіна дала можливість російському бізнесу та іноземним інвесторам прогнозувати ситуацію, проте тепер вони не певні, чи йдеться лише про справи однієї компанії, чи готується великий переділ власності. Західні аналітики вважають, що поки причини особливої уваги влади до компанії «Юкос» не з’ясуються, ризик ведення бізнесу в Росії зростатиме.

Причини початку розслідування діяльності компанії «Юкос» та її шефа, відомого далеко поза межами Росії олігарха Михайла Ходарковського, досі не зрозумілі. Можливо, йдеться про політичні амбіції наймолодшого , енергійного бізнесмена, а може президенту Росії не сподобалося те, що Ходарковський відкрито фінансує опозиційні партії. Не виключено також, що відкритість, прозорість, сплата податків та меценатство - нові правила гри, які почав встановлювати Ходарковський - не були до душі тим, хто волів би залишити усе так, як є. Це припущення, які висловлюють російські та закордонні оглядачі, бо однозначно на ці питання не відповідає ніхто.

Та зрештою бізнесову громаду Росії хвилюють не стільки ці здогадки, скільки питання про те, чи не йдеться про зміну політики Кремля і чи поширяться перевірки та судові розслідування і на них. «Ми уже чули про нові випадки тиску на місцеві компанії після історії з «Юкосом». Йдеться про податкову поліцію та натяки на те, що результати приватзації можуть переглянути», - говорить в інтерв’ю газеті “Financial Times” голова ярославського відділення Російської Спілки Промисловців та Підприємців Микола Тонков.

Газета підкреслює, що на початку місяця у Кремлі запевняли, що президент не має жодного стосунку до справи «Юкоса», але відсутність втручання у справу з його боку наштовхує оглядачів на протилежний висновок. Як зауважує британське аналітичне видання “Economist Intelligence Unit”, напад на олігархів, яких уособлює Ходарковський, був би популярним серед простих росіян. Якщо дії уряду носять популістський характер або ж ідеться про те, щоб таким чином «вибити» кошти на наступну президентську кампанію, то, на думку британських аналітиків, слід очікувати розширення тиску на бізнес у Росії, який не послаблятиметься упродовж наступних дев’яти місяців.

Також аналітики нагадують, що з російських олігархів під ударом зараз не лише Ходаркоський, але й Абрамович і Дерипаска, тобто цілком може йтися про те, що ініціює нинішні дії влади група російської політичної еліти, яка зацікавлена у частковому перерозподілі майна. Це б означало кінець стабільності в економічному розвитку Росії. Тому аналітики вважають такий сценарій малоймовірним, хоча і не можуть виключити його повністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG