Доступність посилання

ТОП новини

В Криму триває протистояння громадськості і будівельної фірми


Володимир Притула В Криму триває протистояння громадськості і будівельної фірми

Симферополь, 15 серпня 2003 - У Симферополі триває конфлікт довкола намагань підприємців збудувати елітні житлові будинки в парковій зоні міста. З 6 серпня мешканці однієї з вулиць Симферополя разом з представниками екологічних організацій блокують будівельний майданчик фірми “Професіонал” на березі річки Малий Салгір, де підприємці планують збудувати кілька будинків.

У четвер представники будівельної фірми “Професіонал” заявили, що припиняють спроби прорвати барикади, які “зелені” і мешканці навколишніх будинків звели на вулиці Семашка, тим чином перекривши дорогу для важкої техніки, що прямувала на будівельний майданчик на околиці міського парку імені Гагаріна. Директор “Професіоналу” Олег Денисов заявив, що мораторій діятиме до 19 серпня. Як очікується, саме того дня Президент України закінчить свій відпочинок в Криму і повернеться до Києва.

Як ми вже повідомляли, будівельна фірма отримала дозвіл міської ради Симферополя на будівництво поблизу парку багатоповерхового житлового будинку. 11 серпня сталося зіткнення між “зеленими” і будівельниками. Останні вкотре спробували потрапити на будмайданчик 14 липня, коли о четвертій ранку вантажний автомобіль намагався прорвати загородження оборонців парку. Про одну зі спроб розповідає місцева активістка:

“Підігнали машину і на нас їдуть. Ми ось так стоїмо і тримаємо машину, а вони на нас їдуть. Поки нас відтягувала міліція, вони розібрали нашу барикаду. Та ми зробили ще одну і не пропустилши сюди важку техніку. Ми тут як живий щит. Якщо вони прорвуться, то нам тільки й залишається, що лягати на дорогу. Ми хочемо, щоб наші слова почув Президент Кучма. Якщо влада нам не допоможе, перекриємо проспект Гагаріна, ляжемо стіною і подамо позов до Страсбурзького суду”, - сказала представниця місцевої громадськості.

Біля барикади щодня збирається кілька десятків місцевих мешканців, переважно персіонерів, вони чергують щодобово і настроєні вкрай рішуче. Цей громадський виступ проти намірів підприємців ( а до згаданої будівельної фірми має стосунок депутат кримського парламенту, член його президії і зять впливового кримського політика Миколи Багрова Андрій Припутников) сколихнув громадські організації регіону.

Каже представник організації “Екологія і мир” Олександр Родик: “Наші громадські організації екологічного спрямування підтримали місцевих жителів вулиць Семашка, Набережної, Гагаріна у захисті їхніх конституційних прав, зокрема, права на сприятливе довкілля. В акції протесту беруть участь екологічні організації міського і республіканського рівня, а також ветерани, чорнобильці, афганці – близько 15 організацій. Приєднуються політичні рухи – “Русская община”, обіцяв підтримку Меджліс, українські організації. Ось гарну статтю надрукувала україномовна газета “Кримська світлиця”. Тобто, це вже справа не тільки мешканців навколишніх будинків, це справа всього міста. Тут стоїть питання принципове: про збереження зеленої зони міста Симферополя, збереження його парків, і не тільки збереження, але й розширення”, - заявив представник екологів Олександр Родик.

Він повідомив, що група мешканців Симферополя подала низку позовів до суду щодо скасування незаконного, на їхню думку, рішення Симферопольської міськради про виділення землі в парковій зоні під житлову забудову. За словами Олександра Родика, лише об’єднавшись ,незалежно від національності і політичних поглядів, симферопольці зможуть захистити свої права.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG