Доступність посилання

ТОП новини

Пристрасті довкола Світового Конгресу Українців


Богдана Костюк Пристрасті довкола Світового Конгресу Українців

Київ, 15 серпня 2003 - Напередодні Світового конгресу Українців, який має розпочатися в Києві наступного понеділка, розгорівся скандал. Хоча представники діаспори домовилися про оренду Українського Дому і навіть уже заплатили завдаток, їм відмовили у цьому приміщенні, пояснивши це потребою ремонту. Розгораються пристрасті і довкола нинішнього керівництва діаспори. Спершу про сьогоднішню прес-конференцію президента Світового конгресу українців Аскольда Лозинського.

Богдана Костюк

Уперше в історії СКУ, Конгрес працюватиме в історичному, духовному і політичному серці України – у Києві, і в цьому полягає особлива роль цього заходу, - стверджує Аскольд Лозинський:

Аскольд Лозинський

Тоді, коли на останньому , сьомому , конгресі, що відбувався в Торонто, був один представник, так званої, східної діаспори, то вже на цьому конгресі делегатів східної діаспори є понад 100 і продумане воно було для того, щоб відбути цей конгрес в Україні, щоб уможливити приїзд і дискусію з речниками східної діаспори. Гасло цього конгресу: “Де живе Україна – там живуть українці”. Фактично, в дійсності так є. Конгрес має на меті згуртувати українців діаспори . Це не є конгрес українців в Україні, це є конгрес українців у діаспорі, а ми є відмінні під тим оглядом, що ми є всі громадянами іншої держави. Ця концепція лояльності до одної держави і любов до свого народу, який є поза рамцями моєї держави, щоб ми могли якось знайти спосіб співіснування.

Богдана Костюк

Вивчення проблем, які стосуються національної ідентичності українців – громадян інших держав, стало актуальним в останні роки, коли, за словами пана Лозинського, розширилася географія проживання українців:

Аскольд Лозинський

Коли Ви подумаєте, що в країні, скажімо такій, як Італія, в якій колись, за винятком Української католицької церкви, не було взагалі українців, сьогодні проживає не менше 500 000. В Португалії, де також не було української громади, проживає 300 000 українців. Якщо Ви всі ці цифри зберете докупи, то Ви побачите, що 20 000 000 не є перебільшене число. Надзвичайно важко казати, що ми репрезентуємо ці двадцять мільйонів ,але через структури українські, через українські організації ми намагаємося співпрацювати. Сьогодні є такий світ, він зменшився, сьогодні концепція - чи ти можеш бути українцем і не жити в Україні - є дуже реальна і змістовна. Спаяність їхня полягає в тому, що в них є українська духовність. І ознака цього конгресу та, що де б українці не проживали, вони будують по-своєму частину української духовності.

Богдана Костюк

З реаліями материкової України керівники Світового Конгресу Українців зітнулися буквально за кілька днів до початку заходу. Ось що розповіла віце – президент СКУ Марія Шкамбара:

Марія Шкамбара

Це вже мій третій конгрес, який я організовую, і якби я знала, які тут труднощі будуть, не знаю, чи була би подалася на цей. Надзвичайно цікаві проблеми я знаходжу. Думаю, вам всім відомо, Ви маєте нашу програмку, в програмці пишеться, що конгрес має відбуватися в Українському Домі. Я була два тижні тому в Українському Домі, підписалась, дала завдаток, але за два дні, коли приїхала назад в Канаду, дістала лист, що Український Дім іде в ремонт і не може відбуватися конгрес там.

Богдана Костюк

І новим місцем проведення Конгресу став Будинок учителя.

Журналістів, які висвітлювали процес підготовки до Конгресу, дещо збентежила відсутність на прес-конференції голови Української всесвітньої координаційної ради Михайла Гориня , тим більше, що в окремих виданнях з’явились повідомлення про проблеми, що виникли у стосунках між Аскольдом Лозинським і Михайлом Горинем. В інтерв’ю для РС пан Горинь роз’яснив ситуацію так:

Михайло Горинь

Я до конгресу маю непряме відношення. Вони є членами нашої координаційної ради. Ну, вони вважали, що вони роблять своє свято, а ми їм допомагаємо, як можемо. Я не входжу в оргкомітет, я не є делегатом, я є гостем. Я, власне, в стороні цього процесу, і це цілком нормально, бо я не є членом СКУ, і наша організація не є членом СКУ, а навпаки, СКУ входить як один з засновників Всесвітньої української координаційної ради. Можна мати симпатії чи антипатії до президента Світового конгресу українців – пана Аскольда Лозинського – це інша справа. Я маю певні претензії, якщо буде така можливість, то я попробую їх висловити на конгресі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG