Доступність посилання

ТОП новини

Угорці не проти вести переговори з українцями про введення подвійного громадянства, однак Київ пропонує інше рішення


Василь Плоскіна Угорці не проти вести переговори з українцями про введення подвійного громадянства, однак Київ пропонує інше рішення

Угорщина, 15 серпня 2003 – Сьогодні (або: наприкінці минулого тижня) - 15 серпня – українське посольство в Будапешті влаштувало традиційну прес-конференцію для представників угорських ЗМІ з нагоди 12-ї річниці Незалежності України. Серед інших тем присутні торкнулися питання перспективи впровадження подвійного громадянства в Україні.

Угорські журналісти були дещо розчаровані лаконічною відповіддю посла України Василя Дурдинця, який заявив з цього приводу, що в Конституції України не передбачено можливостей надання подвійного громадянства. Те ж саме він сказав і раніше, виступаючи на черговому форумі громадських об’єднань угорців України, який відбувся на Закарпатті.

Тим не менше в Угорщині інтерес до цієї теми стає все більш помітним з огляду на те, що ця країна з 1 листопада поточного року вводить візовий режим з Сербією і Чорногорією, а також з Україною. Особливо жваво й багато заговорили про це після заяви міністра закордонних справ Угорщини Ласла Ковача 3 серпня щодо ймовірних консультацій на рівні експертів про можливість запровадження подвійного громадянства між Угорщиною та деякими сусідніми державами, де проживають численні громади етнічних угорців. Наприклад, згідно з даними останнього перепису, в Україні мешкає 156 тис. осіб угорської національності.

Оскільки понад 90 % українських угорців компактно проживають у районах Закарпаття, що межують з Угорщиною, то на прес-конференції в посольстві угорські репортери поцікавилися щодо того, якою буде доля домовленості про спрощений перехід через КПП в населених пунктах прикордоння. Однак консул Іван Лукачук поінформував гостей про те, що цей нормативний документ втратив чинність буквально два тижні тому – 1 серпня 2003 року на основі спільної угорсько-української домовленості, на ухваленні якої наполягли саме угорці. Відповідно до цього, режим спрощеного переходу на спільному кордоні також не діє.

Все ж, за словами посла Василя Дурдинця, офіційний Київ до 1 листопада намагатиметься переконати угорських партнерів пристати на такий варіант, котрий якнайоптимальніше враховував би інтереси громадян двох держав. Йдеться про те, що, цитую, “З метою збереження високого рівня двостороннього співробітництва українська сторона готова не запроваджувати візового режиму стосовно громадян Угорщини й очікує, що Угорщина, у свою чергу, забезпечить безкоштовні візи для громадян України. Важливо досягти такої домовленості, щоб візовий режим не позначився негативно ні на українсько-угорській співпраці, ані на контактах між громадянами наших держав”.
XS
SM
MD
LG