Доступність посилання

ТОП новини

Заарештовано Гамбалі, одного із найнебезпечніших терористів у світі


Михайло Мигалисько Заарештовано Гамбалі, одного із найнебезпечніших терористів у світі

Вашингтон, 15 серпня 2003 - Білий дім у четвер повідомив, що схоплений Гамбалі, один із найнебезпечніших терористів у світі, відомий і як Ісамуддин Рідуан, соратник лідерів Аль Каїди , а також як «Усама бін Ладен південно-східної Азії».

Тридцяти дев’ятирічного Гамбалі підозрюють в організації зустрічей терористів при підготовці до терактів 11-го вересня 2001 року на Сполучені Штати Америки. За обвинуваченнями, він був причетний до організації теракту торік на курортному острові Балі, в результаті якого загинули понад 200 осіб. У цьому списку ще низка інших терактів. Гамбалі створив терористичну мережу “Джамаа Ісламія”, на зразок” Аль Каїди”, яка тероризувала країни південно- східної Азії. Зрозуміло, що Гамбалі належав до групи найбільш розшукуваних осіб у світі. Повідомляючи про його арешт, президент США Джордж Буш з бази військово-морських сил Мірамар у штаті Каліфорнія сказав:

«Ми схопили важливого терориста Гамбалі. Це відомий вбивця, близький спільник Халіфа Шеіка Мухаммеда, спів-організатора терактів 11-го вересня.... Він уже не створює проблем тим, хто любить свободу. Така ж доля спіткала й майже дві третини відомих лідерів “Аль Каїди”, керівників операцій та поплічників, які або опинилися в полоні, або їх убито».

Прем’єр-міністр Австралії Джон Говард у п’ятницю в розмові з журналістами в столиці Нової Зеландії сказав, що сім’ї та друзі вісімдесяти восьми жертв теракту в Балі принаймні зможуть отримати хоча б почуття правосуддя:

«Я вітаю американців, і я впевнений у тому, що принаймні, це захоплення завдасть великого удару світовій терористичній мережі».

Згідно з повідомленнями пресових агентств, Гамбалі, відомий як Ісамуддин Рідуан та «Усама бін Ладен південно-східної Азії» заарештований неподалік Банкока в Таїланді агентами Центрального розвідувального управління США у співпраці з місцевими спецслужбами. На американському спеціальному літаку його перевезли у невизначене місце, однак він перебуває під контролем США.

Гамбалі, «смертельно небезпечний вбивця - терорист», вважав себе ісламським релігійним діячем та, за даними представників розвідувальних служб, мріяв створити ісламську наддержаву, яка б охоплювала й південно-східну Азію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG