Доступність посилання

ТОП новини

Українські молоді музиканти в Міжнародній оркестровій академії в замку Зальцау


Надія Кандиба Українські молоді музиканти в Міжнародній оркестровій академії в замку Зальцау

Німеччина, 6 серпня 2003 - Міжнародна оркестрова академія музичного фестивалю федеральної землі Силезія-Гольштейн відчиняє свої двері кожного літа. Молоді музиканти з усього світу отримують можливість грати в оркестрах під керівництвом найвідоміших диригентів. До речі, українці вже стали постійними стипендіатами академії.

Засновником Міжнародної оркестрової академії в замку Зальцау 16 років тому , був легендарний диригент Леонард Бернштейн. За цей час академія перетворилася на справжню кузню музичних кадрів найвищого гатунку. З учасників літніх курсів формується молодіжний оркестр, який потім виступає під керівництвом найвідоміших диригентів. Для того, щоб стати стипендіатом академії, треба подолати досить складний шлях. З понад 1100 кандидатів спеціальне жюрі відібрало цього року тільки 130 юнаків та дівчат віком від 16 до 21-го року. До речі, члени жюрі щорічно особисто відвідують близько 30 міст в усьому світі, де вони влаштовують конкурсне прослуховування. Один з керівників академії Штефан Енглерт розповів:

“Ми не маємо якоїсь квоти стосовно окремих країн. Найголовнішим чинником для нас є виключно якість. Цього року в нас багато молодих музикантів зі Східної Європи, серед яких також і дві скрипальки з України.” До речі, одна з дівчат є наймолодшою учасницею цьогорічного молодіжного оркестру. Їй нещодавно виповнилося 15 років. Те, що українці, росіяни, жителі балтійських країн є постійними гостями Міжнародної оркестрової академії в замку Зальцау, не випадковість. Штефан Енглерт пояснив:

“Особливість російських та українських музикантів полягає в тому, що вони мають дуже грунтовну технічну та музичну освіту. Ми кожного року помічаємо, що така традиція все ще зберігається в Східній Європі, оскільки у нас постійно багато музикантів саме звідти.” Для молодих музикантів відвідування Міжнародної оркестрової академії в замку Зальцау може стати початком великої музичної кар”єри. Адже в світі не так уже й багато музикантів, які б вчилися у таких віртуозів, як, скажімо, сер Невіл Маррінер або Курт Мазур, та грали в оркестрі під їх керівництвом. Про популярність академії свідчить хоча б той факт, що нещодавно навіть принц Едвард, молодший син англійської королеви, побував у замку Зальцау.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG