Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі фірми звукозапису пропонують альтернативу нелегальному завантаженню музики з Інтернету


Надія Кандиба Німецькі фірми звукозапису пропонують альтернативу нелегальному завантаженню музики з Інтернету

Німеччина, 18 серпня 2003 - У Кельні завершився 15-й Міжнародний ярмарок музичної індустрії “Popkomm“. Криза, що охопила галузь, не оминула й цю виставку. Кількість її учасників скоротилася цього року на 20 %. Власний стенд у Кельні мали 618 експонентів з 26 країн.

Упродовж от вже п”яти років німецька музична індустрія змушена повідомляти про збитки. І ознак, що справи знову підуть на краще, поки що немає.

“Коли я оцінюю нинішню ситуацію в музичній індустрії, мене зовсім не охоплює ейфорія”, - визнав засновник виставки “Popkomm” Дітер Горні. Обсяги продажу музичних компакт-дисків та касет скоротилися в Німеччині в першій половині 2003-го року на 17 % порівняно з аналогічним періодом минулого року. Причини такого розвитку слід шукати не тільки в охолодженні кон”юнктури. Останнім часом сильно поширилося нелегальне копіювання компакт-дисків. Принаймні в Німеччині практично в кожній дитячій кімнаті можна знайти комп”ютер, який може працювати, як копіювальний центр. А якщо взяти до уваги високі ціни на оригінальні компакт-диски, то стає зрозумілим, чому передусім підлітки надають перевагу саме безкоштовному обміну музикою, скажімо, через Інтернет. Представники музичної індустрії довго шукали засобів, аби протидіяти такому розвитку. Врешті на цьогорічному ярмарку “Popkomm” німецькі фірми звукозапису презентували свій проект, в основу якого лягла нова концепція продажу. Йдеться про створення спеціальної музичної платформи в Інтернеті. Один з керівників німецького відділення компанії “Universal Musik” Тим Реннер пояснив:

“Уявіть собі величезний віртуальний магазин, в якому можна буде придбати, завантажуючи за гроші в домашній комп”ютер, практично будь-яку пісню.” До речі, вже певний час досить успішно працює подібна інтернет-платформа концерну “Apple”, для якої п”ять великих музичних концернів надали близько 200 тисяч музичних треків. Щотижня споживачі завантажуть на свої приватні комп”ютери близько 500 тисяч пісень за ціною 99 центів за кожну. Німецькі фірми звукозапису сподіваються, що і європейська музична платформа буде не менш популярною. Запустити її планується восени. Ну, а поки що німецькій музичній індустрії доводиться сподіватися на те, що молоді німецькі виконавці набудуть популярності також за межами країни, як, наприклад, група “No Angels”, і збут компакт-дисків з їхніми записами піде вгору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG