Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжцям пообіцяли знизити ціни на хліб до рівня, що існував до 30-го травня поточного року. Про це заявив заступник губернатора Олександр Сін


Леся Кленович Запоріжцям пообіцяли знизити ціни на хліб до рівня, що існував до 30-го травня поточного року. Про це заявив заступник губернатора Олександр Сін

Запоріжжя, 18 серпня 2003 - Населення України не настільки заможне, щоб над ним чинити цінові експерименти. Такого висновку дійшли фахівці головного управління економіки Запорізької ОДА разом із членами урядової комісії у складі представників ДАК “Хліб України” та Держкомрезерву. За розпорядженням Кабміну перевірялась ситуація на продовольчому ринку регіону. Для її стабілізації 15-го серпня губернатор підписав розпорядження з головною тезою: “взяти під тотальний контроль” заготівлю, продаж зерна нового врожаю та цінову політику місцевих реалізаторів продтоварів. Звертаючись до районних керівників АПК, заступник губернатора Олександр Сін наголосив:

“Ваше завдання – тотальний контроль за виконанням цін, встановлених розпорядженням від 4-го серпня…Наше завдання – упродовж декількох днів привести усіх до свідомості і почати працювати згідно з цим розпорядженням. Я не вважаю цей захід адміністративним, він є носієм цілковито обгрунтованого економічного розрахунку.”

Базується ж розрахунок запорізьких економістів на тому, що продовольчі товари першої необхідності, зокрема – крупи, належать до врожаю минулого року. Ще місяць тому їх продавали за цінами у півтора-два рази нижчими від нинішніх. І свавільне збільшення цін реалізаторами є безпідставним, а, отже, таким, що його необхідно негайно припинити. За словами Олександра Сіна, на таких операціях торговці вже достатньо “нагріли руки”. Тому повернути людські ціни на продукти обласна влада пообіцяла якомога швидше.

Починатимуть з хліба. До кінця тижня роздрібні ціни на хлібо-булочні вироби мають знизитися до весняного рівня, тобто: 1 гривня 80 коп. за кілограм хліба вищого гатунку, 1.48 грн. – за кілограм хліба першого гатунку.

Наступний етап – заготівля зерна нового врожаю. Наразі Держкомрезерв пропонує нормальні ціни на зернові: 900 грн. За тонну пшениці 3-го класу, 800 – за тонну 4-го класу, до 550 – за жито групи А. Тому вже зараз необхідно запланувати продаж зернових Держрезерву, принаймні, тим районам, що мають непогану врожайність. Адже далі ситуація на ринку зерна може вийти з під контролю, - каже Олександр Сін.

“Я голову даю на відтин, що зерно у нас витече з регіону. І зерно-трейдерам буде продане. Це реально відбуватиметься. Більше того: мені відомі факти, що це вже сьогодні відбувається: сьогодні зерно вже продається, не посівне, а продовольче. І вивозиться за територію області. А завтра ми з вами будемо їхати в уряд і говорити: “ дайте, будь ласка, зерно Запорізькій області, бо ми ж такі хороші!”

Закликаючи сільгоспвиробників залишати зерно в регіоні, обласне керівництво намагається переконати селян у тому, що це не нова “продрозверстка”, а суворий економічний розрахунок, нехтування яким призведе до чергової хлібної кризи. Тим більше, що за негативним прикладом не треба ходити за три моря: сьогодні у Запоріжжі найвищі в країні ціни на крупи, борошно, хліб. А темпи збиральної кампанії вперше в історії хліборобства найнижчі. Але це вже наступна тема, про яку варто згадати окремо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG