Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Ірак.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Ірак.

Прага, 18 серпня 2003 – Західна й зокрема європейська преса продовжує коментувати нинішню ситуацію в Іраку, а також недавнє схвалення у Раді безпеки ООН нової урядової ради в Багдаді, створеної з ініціативи США. Західні оглядачі коментують також можливу роль ООН у миротворчій місії й адмініструванні Іраку.

Коментатор французької газети «Фіґаро» Жорж Суфер коментує успішне схвалення у Раді безпеки ООН нової урядової ради Іраку попри той факт, що свого часу цей орган ООН не підтримав воєнної акції США і Великобританії. Однак від часу падіння багдадського режиму, веде далі автор, відбулися поступові зміни у настроях. Нині Сполучені Штати і Великобританія шукають підтримки ООН в Іраку, передусім вони потребують міжнародного визнання тимчасового керівництва в Багдаді, проте мова іде також, підкреслює коментатор, про участь миротворчих сил в Іраку під егідою ООН. При цьому автор вважає, що Організації Об’єднаних Націй ідеться про дещо більше, зокрема про ширшу роль в адмініструванні повоєнним Іраком. І тут, як вважає автор, Сполучені Штати і Великобританія повинні піти на поступки, враховуючи факт, що відновити мир у цій країні їхнім військам буде не під силу. Лише ООН, як вважає французький коментатор, може зібрати миротворчі сили і забезпечити відновлення миру у цій країні.

Тим часом німецька газета «Зюддйче цайтунґ» порушує справу участі німецького миротворчого контингенту в Афганістані, а не в Іраку. Німеччина воліє утримувати свої миротворчі сили в Афганістані, ніж надсилати їх до Іраку, і Берлін, за словами газети, має підстави дотримуватися саме такої політики. Навіть якщо до миротворчої акції в Іраку прилучиться Організація Об’єднаних націй, то, як вважає газета «Зюддойче цайтунґ», це не означатиме, що Берлін підтримає цю акцію. Німеччина, як і всі інші країни, веде далі газета, зрозуміло, зацікавлена у відновленні миру в Іраку, проте вважає, що передусім туди повинні надіслати свої миротворчі контингенти ті країни, які від самого початку підтримали воєнний удар по Іраку. Тим часом практика показує, за словами газети, що такі країни поза голосними деклараціями про готовність боротьби з тероризмом не беруть відповідальності за свою політику і не демонструють жодних конкретних обіцянок. Тим часом, як вважає «Зюддойче цайтунґ», участь Німеччини в миротворчій місії в Афганістані є потрібною і виправданою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG