Доступність посилання

ТОП новини

Аварія електромережі у США і Канаді: уроки і висновки


Василь Дарчук Аварія електромережі у США і Канаді: уроки і висновки

Прага, 18 серпня 2003 – Безпрецедентна аварія в системі електропостачання наприкінці минулого тижня, унаслідок якої у східних містах США і Канади без електроенергії залишилося близько 50 мільйонів людей, нині викликала жваві дискусії серед фахівців, в урядових колах і на сторінках газет. Головна тема дискусій : як уникнути подібного розмаху аварій у майбутньому.

Як виключити небезпеку подібних аварій у майбутньому – над цією проблемою нині працюють фахівці на різних адміністративних і технічних рівнях. Сполучені Штати і Канада створили спільну комісію, до якої увійшли міністр енергетики США і міністр природних ресурсів Канади і яка упродовж найближчого місяця досліджуватиме причини нинішньої аварії. На думку керівника Північноамериканської ради енергопостачання Майкла Ґента, аварія сталася через помилку фахівців в Огайо, які не змогли вчасно усунути неполадок. При цьому оглядачі підкреслюють, що аварія такого масштабу стала можливою у зв’язку з тим, що величезні простори майже у 240 тисяч квадратних кілометрів черпають електроенергію з одного джерела в Канаді, аварія якого викликала катастрофічні наслідки й мільярдні збитки на значній частині території обох країн. Приміром транспортні збитки і втрати великих продовольчих магазинів і оптових баз, де розморозилися сотні тисяч тонн м’яса й інших продуктів, навряд чи вдасться підрахувати.

Тим часом фахівці з безпеки серйозно аналізують можливості забезпечення енергосистем від можливих терористичних актів, які могли б викликати подібні катастрофічні наслідки.

Нині електропостачання відновлене в усіх штатах і Канаді. Фахівці оцінюють не лише втрати, які принесла аварія, а й підбивають підсумки аварії. На їхню думку, після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні 2001-го року різні аварійні служби США нині більш підготовані до подібних катастроф, ніж раніше. Налагоджена порівняно швидка евакуація людей із поїздів метро, приміром, у Нью-Йорку, із ліфтів у хмарочосах, доставка питної води по містах і тому подібне. Приміром, газета «Крісчен саєнс монітор» порівнює нинішнє затемнення у Нью-Йорку із подібним 77-го року, коли серед населення почалася паніка, грабежі і підпали. Тепер у Нью-Йорку нічого такого не сталося. Більше натомість проблем постало в менших містах - Клівленд і Детройт.

У зв’язку з аварією фахівці, місцева і федеральна адміністрації обмірковують справу більших інвестицій в обновлення устаткування і в розбудову місцевих, власних джерел енергії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG