Доступність посилання

ТОП новини

Перебування у Дніпропетровську міністра внутрішніх справ України Юрія Смирнова


Геннадій Сахаров Перебування у Дніпропетровську міністра внутрішніх справ України Юрія Смирнова

Дніпропетровськ, 18 серпня 2003 року.

16-го та 17-го серпня у Дніпропетровську перебував міністр внутрішніх справ України генерал-полковник міліції Юрій Смирнов.

Головним приводом для візиту міністра внутрішніх справ до Дніпропетровська стало урочисте відкриття після ремонту будівлі спецкомплексу Дніпропетровського міського управління УМВС у Дніпропетровській області. Спецкомплекс складається з ізолятора тимчасового утримання, спеціального приймальника для осіб, підданих адміністративному арешту та приймальника-розподільника для осіб, затриманих за бродяжництво. Там же розташовується окрема рота конвойної служби міліції.

Ремонт у спецкомплексі був пов''язаний з вимогами міжнародних конвенцій щодо умов перебування осіб, затриманих до суду і позбавлених волі у адміністративному порядку. Україна, яка ратифікувала Європейську Конвенцію про захист людських прав і основних свобод і Європейську Конвенцію про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню і покаранню, зобов''язалася утримувати осіб, позбавлених волі, у належних умовах.

Спогади людей, котрим довелося побувати у дніпропетровському ізоляторі тимчасового утримання, райдужними не були. Вони скаржилися на брутальне поводження з ними, холод чи жару та задуху і бруд у камерах, часом затриманих не годували. Спокою затриманим не давали клопи і воші.

Ізолятор тимчасового утримання, слідчий ізолятор і спецпсихлікарню у Дніпропетровську, як і інші місця утримання позбавлених волі осіб в Україні, неодноразово відвідували контролери Комітету проти катувань Ради Європи. Доповіді цього Комітету щорічно подаються до Комітету Міністрів Ради Європи. Ці доповіді враховуються при розробленні програм взаємодії Євросоюзу з країнами, яких ті доповіді стосуються.

Україна у цих доповідях виглядала не найкращим чином. Курс на входження до Євросоюзу вимагав приведення умов утримання позбавлених волі осіб у відповідність міжнародним стандартам. У заново відкритому дніпропетровському ізоляторі тимчасового утримання мінімальні стандарти дотримані. Тут є камери для чотирьох і десяти осіб з ліжками, туалетами, столами і умивальниками, кімната для приготування їжі, кімната для побачень з рідними і адвокатами. Є й камери підвищеного комфорту для двох осіб, які начальник обласного управління МВС генерал-лейтенант міліції Дмитро Завідонов не надто вдало назвав бізнес-камерами. Підвищений комфорт полягає у наявності душу, справжнього унітазу і телевізора. Доба утримання у такій камері коштує затриманому 130 гривень. Бізнес-камерою це можна назвати хіба що з огляду на робленні бізнесу міліцією на нещасті затриманих, хоча, як було пояснено , з благородною метою : для утримання осіб, які не можуть себе в ізоляторі прогодувати.

Міністр Внутрішніх справ України Юрій Смирнов у виступі перед особовим складом роти охоронної служби сказав: "Безумовно, це подія. Ті вимоги, що їх перед нами висуває Європейський Союз для забезпечення законних прав і інтересів громадян, котрі конфліктують з законом, доставляються до підрозділів міліції, утримуються у ізоляторах тимчасового утримання, приймальниках-розподільниках, виконуються на ділі."

На короткій прес-конференції міністр внутрішніх справ зазначив, що останній візит в Україну представників Європейського комітету проти катувань відбувся півроку тому і додав: "Що стосується тортур, я гадаю, що ті питання, які намагаються озвучити, говорячи про цю проблему, дещо перебільшені. Я не можу сказати, що у органах внутрішніх справ немає рукоприкладства, воно існує, але ми цю ситуацію контролюємо і в разі перевищення службових повноважень ми негайно реагуємо аж до порушення карних справ і притягнення співробітників до кримінальної відповідальності. Такі факти поодинокі. Багато в чому ця проблема висвітлюється у заявах і скаргах, які, на жаль, надходять. Є такі. Проводяться службові розслідування, ухвалюються відповідні рішення. Але кількість скарг з підтверженими фактами десь одна на десять. Європейська комісія не визнала цю роботу позитивною чи задовільною, вона просто зазначила, що ці проблеми існують і зафіксувала відповідну роботу, яка проводиться Міністерством внутрішніх справ не з негативного боку, а , я б сказав, у задовільному порядку ."

Трактування категорії катувань тут дещо звужене. Європейський суд з людських прав до катувань відносить не лише фізичні тортури, а й утримання людей у неналежних умовах та моральний тиск на них. Але зрушення на краще, принаймні в умовах утримання тимчасово затриманих, є. Залишається приєднатися до звернення до міліціонерів голови Дніпропетровської облдержадміністрації Володимира Яцуби, котрий закликав правоохоронців ставитись до затриманих по- людськи і запевнив, що лад у ставленні до людей, позбавлених волі, і умовах їх утримання наводитиметься в усіх подібних закладах, яких на Дніпропетровщині вистачає. Того ж дня Юрій Смирнов ознайомився з інтегрованою комп''ютерною системою інформаційного забезпечення правоохоронних органів області і вручив ключі від нових квартир 62 співробітникам міліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG