Доступність посилання

ТОП новини

Чому українська влада нині любить СНД більше, ніж ООН?


Мар’яна Драч Чому українська влада нині любить СНД більше, ніж ООН?

Богдана Костюк, Мар’яна Драч

Київ, 18 серпня 2003 року.

Мар’яна Драч

Уже не таємниця, що Міністерство закордонних справ України потерпає від гострої нестачі фінансування. Показовим є і те, куди йдуть скупі бюджетні кошти. За даними Рахункової палати, Україна сплачує лише 19% від своїх внесків до ООН. З іншого боку, як розповів радіо "Свобода" один із колишніх керівників зовнішньополітичного відомства, а нині посол України в Румунії Антон Бутейко, внески до СНД офіційний Київ платить у повному обсязі. Водночас, Антон Бутейко радить переглянути всю систему фінансування МЗС.

Антон Бутейко

Значною мірою діють правила, які ще встановлені «Госкомтруда» СРСР у енному році і ця система потребує кардинальної зміни. Крім того, було б добре, якби наша Рахункова палата, хоча вона повноваження має певною мірою обмежені... А от у Великобританії там є прекрасна система, коли дивляться, наскільки раціонально використані засоби фінансові, якими розпоряджається держава чи конкретний державний орган. Що я маю на увазі?

Оскільки у нас держава є членом ООН, був час, коли нас позбавляли права голосу у цій світовій організації, це ганьба для України, але це було. І в той же час є факти, коли Україна не є членом організації, і в той же час, вона робить внески і своїми фінансовими ресурсами забезпечує підтримку цієї організації, я маю на увазі СНД. Україна не є формально членом СНД. Вона є спостерігачем, але вона фінансує діяльність цієї структури, чого в міжнародній практиці немає, наскільки я поінформований. Можливо, я десь чогось не знаю.

МЗС недофінансоване. Ті нормативні вимоги, які існують і сформульовані в законі про дипломатичну службу, не реалізовані. До цього часу Кабінет Міністрів не ухвалив відповідного рішення, постанови про забезпечення, так званої, протокольної діяльності Міністерства закордонних справ і закордонних органів, нічого подібного немає у світі.

Мар’яна Драч

Чому ж українська влада нині більше любить СНД, ніж ООН? Свої міркування тут має заступник голови парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності, член фракції "Наша Україна" Сергій Терьохін.

Сергій Терьохін

Я думаю, що це просто таке використання слабкості ООН після відомих подій на Близькому Сході і критики ООН з боку найбільших держав світу. У зв’язку з тим, що декілька років тому ООН виставила нам великі штрафи за те, що ми невчасно сплачували свої внески, але при тому США мали приблизно таке саме, ми вирішили, що в тих організаціях міжнародних, у яких ми маємо бути, ми маємо фінансувати строк в строк.

Виникає дуже цікавий ефект: дійсно, ГУУАМ, припустимо, СНД і витрати на, мені здається, псевдо-проект по єдиному економічному простору фінансуються на 100%. Причому, отой проект, де пан Кучма є головою, фінансується навіть не на 100%, а є перефінансування. І це лише задля того, щоб зробити якісь нові інститути, непередбачені нашими бюджетами, нашою доктриною зовнішньої політики, але для того, щоб зробити там, я не знаю, можливість відсидітися нашому сьогоднішньому президенту, завтра колишньому президенту на новій посаді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG