Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Ірак. Афганістан.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Ірак. Афганістан.

Прага, 19 серпня 2003 – Становище в Іраку й Афганістані залишається постійною темою на сторінках західної преси. Екстремістські елементи й економічна нестабільність стоять на перешкоді політичної й господарської відбудови обох країн.

Коментуючи прихід до влади в Іраку нової урядовoї ради, політичний аналітик Амір Тагері пише в сьогоднішньому номері газети «Вашингтон таймс», що більшість іракців і досі не мають поняття про діяльність нового керівного органу. Велике захоплення нових керівників секретністю у їхній праці можна частково зрозуміти,- пише коментатор. Більшість із представників цього керівництва прожили роки в атмосфері таємничості в Іраку або поза його межами. Сьогодні вони заявляють, що принцип відкритості може виявити внутрішню ворожнечу між керівниками і дезорієнтувати населення, яке очікує від своїх керівників згуртованості.

Така секретність, на думку автора, в Іраку не потрібна. Навпаки, населення повинне бути зорієнтоване в усіх заходах нового керівництва, зокрема в підготовці нової конституції. Творче напруження в межах урядової ради не лише не шкідливе, воно повинне бути цілком природним, якщо майбутнім країни мала б стати демократія і плюралізм. Щоправда, автор визнає, що відкриті релігійні дискусії між шиїтським кліром і сунітами може викликати серйозні розходження у процесі підготовки нової конституції Іраку. На думку автора, Іраком не повинні керувати ісламські мулли, як Іраном. Ïхні політичні погляди слід брати до уваги, проте вони не можуть автоматично виключати інші погляди.

Тим часом британська газета «Ґардіян» аналізує ситуацію в сусідньому Афганістані, де наслідки боротьби з тероризмом і вигнання талібану оголошено, за словами газети, «великим тріумфом». Насправді, як вважає «Ґардіян», досягнення були незначні і ця тема випала з уваги міжнародних засобів інформації у зв’язку з воєнною акцією в Іраку. Минулого тижня Афганістан знову став у центрі уваги засобів інформації у зв’язку з перебранням миротворчих функцій у цій країні військовослужбовцями НАТО, вперше за історію цього альянсу. І протягом цих останніх днів, веде далі газета, унаслідок нападів талібану і міжусобиць загинуло понад 60 людей, а 22 особи загинули в іншій сутичці в неділю 17 серпня. Припинити насилля, як вважає британська газета, можна лише шляхом роззброєння афганського населення, розширення повноважень миротворців і збільшення їхньої кількості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG