Доступність посилання

ТОП новини

Комерціалізація польських музичних фестивалів


Володимир Павлів Комерціалізація польських музичних фестивалів

Варшава, 18 серпня 2003 - У суботу 23 серпня у польському курортному місті Сопот пройде черговий фестиваль сучасної музики. Колись Сопотський фестиваль був добре знаний шанувальникам музики на теренах всього блоку комуністичних країн, поряд з такими ж фестивалями «Золотий орфей» у Болгарії чи «Братиславська ліра» у Чехословацькій Соціаластичній Республіці. Зі зміною часів змінився і Сопотський фестиваль, однак не всім полякам ці зміни до вподоби. Напередодні чергового, уже 42-го, фестивалю у польській пресі з»явилися на його адресу критичні голоси.

Одна з найбільших щоденних газет «Жечпосполіта» критично оцінює не лише Сопотський фестиваль, але й інші польські фестивалі за їхню комерціалізацію. Критика, в основному, спрямована проти польського громадського телебачення, котре на сьогодні є власником головних літніх музичних фестивалів у Польщі – у містах Сопот і Ополє . Завдяки трансляції на всю країну ці фестивалі можуть оглянути мільйони телеглядачів. Це в свою чергу приваблює значну кількість рекламодавців і спонсорів. А це впливає і на репертуар фестивалів: для зацікавлення якнайширшої авдиторії на сцени фестивалів, а відтак і на екрани телевізорів потрапляють все більше так званих кумирів мас і все менше авторів і виконавців елітарної музики. Як пише «Жечпосполіта», тепер вартість має тільки кількість глядачів, а для авторської пісні чи для кабаре уже немає місця.

Захищаючи свої позиції, представники польського телебачення вказують на те, що саме завдяки комерціалізації вдалося врятувати Сопотський та Опольський фестивалі. На відміну, наприклад, від болгарського «Золотого орфея» чи словацької «Братиславської ліри». Врятувати їх можна було, лише догоджаючи смакам щораз вимогливішої публіки, яка вже не хотіла слухати тільки зірок так званого соціалістичного табору, а бажала побачити справжніх світових зірок. Організаторам Сопотського фестивалю вдається щорічно запрошувати світових знаменитостей популярної музики – побували тут уже і Уітні Х»юстон, і Браян Адамс, а цього року виступить Рікі Мартін. Все це коштує великих грошей, а такі гроші може дати тільки реклама.

У свою чергу, багатьох представників культурних середовищ, вираженням поглядів котрих була газетна публікація, хвилює те, що реклама і масовість стають загрозою для творчих пошуків, не спрямованих на комерцію. Адже, завдяки цим фестивалям для польської публіки було відкрито цілу низку талановитих польських музикантів і співаків. Варто згадати, що рівно 40 років тому на фестивалі в Ополє усій Польщі виявився талант співачки Еви Демарчик, котра згодом стала культовою постаттю авторської пісні у Польщі і не тільки. Якщо не буде витримано рівноваги між комерціалізацією і творчістю,- попереджають представники творчих середовищ, -то такі як Ева Демарчик вже не зможуть пробити собі дорогу на велику сцену.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG