Доступність посилання

ТОП новини

Помилка української опозиції: «Компромат нічого не вартий у країні, де слідчі нічим не відрізняються від бандитів»


Марія Щур Помилка української опозиції: «Компромат нічого не вартий у країні, де слідчі нічим не відрізняються від бандитів»

Прага, 20 серпня 2003 – Смерть головного свідка у справі вбивства Георгія Гонгадзе та відсутність поступу у цій справі викликають обурення у закордонних коментаторів. І якщо російська оглядачка з англомовної російської газети “Moscow Times” обурюється доведенням до абсурду розслідування і перетворення його на «мильну оперу», то міжнародна організація “Репортери без кордонів” різко засуджує звіт Ради Європи у справі Гонгадзе, називаючи його спробою «відбілити» помилки прокуратури.

Трагічні події навколо смерті незалежного журналіста Георгія Гонгадзе та слідство у цій справі видаються з Москви «мильною оперою» під назвою «Я прошу звинуватити у моїй смерті Леоніда Кучму». На сторінках "Moscow Times" Юлія Латиніна, оглядачка з російської «Нової газети», говорить, що президента України звинувачують у вбивстві, але це, здається, нікого не турбує.

Неймовірні збіги обставин з підслуханими розмовами та передсмертними листами (йдеться про розмови президента Леоніда Кучми та передсмертне послання Ігоря Гончарові),на думку журналістки, бувають лише у латиноамериканських мильних операх та новинах з України.

«Важко сказати, чи це дурість Кучми, чи неймовірний збіг обставин призвели до смерті Гонгадзе. Взагалі про те, що з ним сталося, нічого не можна сказати, крім того, що його було вбито. Але його смерть використала опозиція, як компромат проти президента, і тоді, коли не було незаперечних доказів, вони додали ложку жирної сметани до смачного українського політичного борщу», - говорить російська оглядачка. Але на думку Юлії Латиніної, опозиція прорахувалася, бо «у країнах, де слідчі нічим не відрізняються від бандитів, компромат нічого не вартий».

А тим часом не стільки слідство, скільки уже незалежне розслідування, проведене на замовлення Ради Європи, різко критикувала міжнародна організація “Репортери без кордонів”. Незалежному експертові Гансу Крістіану Крюґеру було доручено дослідити професійність відповідних органів під час розслідування смерті Георгія Гонгадзе. Проте висновок, який робить експерт, обурив журналістів. «Цей звіт – удар в спину», - заявив генеральний секретар організації Робер Менар. «Ми та родина Гонгадзе боролися за те, щоб Рада провела детальне розслідування незвичайної кількості помилок у слідстві, але цей звіт є виправданням помилок попереднього генерального прокурора та висловленням безпідставної довіри до його наступника», - мовиться у заяві.

“Репортери без кордонів” не погоджуються із висновком Крюґера про те, що слідство щиро та відповідно до загальних стандартів провело розслідування на тому рівні, на якому воно б відбувалося у демократичних країнах за подібних обставин. Журналістська організація наполягає, що Георгія Гонгадзе було вбито, тому що він був журналістом та що дуже впливові особи заважали пошуку правди. На підтвердження своїх слів організація наводить той факт, що слідство не досягло жодних конкретних результатів, а винні у смерті журналіста продовжують перебувати на свободі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG