Доступність посилання

ТОП новини

Новий теракт палестинських екстремістів в Єрусалимі підриває процес мирного врегулювання


Михайло Мигалисько Новий теракт палестинських екстремістів в Єрусалимі підриває процес мирного врегулювання

Вашингтон, 20 серпня 2003 - Внаслідок вибуху у середу в автобусі в Єрусалимі загинули 20 осіб та понад 100 отримали поранення. Серед убитих та поранених багато дітей. Відповідальність за цей жорстокий напад на цивільне населення взяли на себе відразу два угруповання – “Ісламський джигад” і “Гамас”. Це був найбільший палестинський терористичний напад, від часу оголошення три місяці тому президентом США Джорджем Бушем «дорожньої карти» мирного врегулювання на Близькому Сході.

Прем’єр-міністр Палестинської автономії Махмуд Аббас опинившись під зростаючим міжнародним тиском, щоб покласти край терористичним діям бойовиків, скликав у середу екстрене засідання кабінету міністрів у пошуку відповіді на цей останній теракт. Махмуд Аббас, довідавшись про теракт, у вівторок ввечері припинив переговори з представниками екстремістського угруповання ісламський джигад і засудив напад як «жахливий злочин».

«Я засуджую це. Це акт терору , він є проти інтересів палестинського народу», - заявив палестинський прем’єр-міністр і висловив співчуття сім’ям, які стали жертвою цього злочину.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріел Шарон та найвищі владні представники з питань безпеки вирішили у середу надати палестинському міністрові у справах безпеки Могамедду Даглану деякий час, щоб придушити бойовиків, причетних до нападів.

Речник ізраїльського уряду Аві Пазнер в Єрусалимі заявив:

«Якби палестинська адміністрація за минулих вісім тижнів, зробила те, що було необхідно зробити, тобто: зайнятися терористичними організаціями, роззброїти їх, ліквідувати терористичну інфраструктуру,- то цього б не сталося».

Аві Пазнер додав, що уряд Ізраїлю тепер вирішить як діяти далі стосовно цього “безвідповідального акту тероризму”.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон проводить сьогодні термінове засідання кабінету. Ізраїль уже перервав переговори з палестинцями про передачу під їхній контроль двох міст на Західному березі Йордану. Державний секретар США Колін Павелл вислав свого представника на Близький схід і провів телефонні переговори із палестинськими та ізраїльськими представниками. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав палестинського прем’єр-міністра «вжити рішучих заходів, заарештувати тих, що спричинили цей теракт, і не допустити нових нападів».

Як зазначають спостерігачі, наступний крок палестинської адміністрації може визначити дальшу долю мирного плану, який підтримують Сполучені Штати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG