Доступність посилання

ТОП новини

Нового українського посла в Білорусі чекають нові випади офіційної преси


Юрій Свірко Нового українського посла в Білорусі чекають нові випади офіційної преси

20 серпня 2003 - Відразу після повідомлення про призначення нового посла України в Мінську, яким став колишній посол в Киргизстані Петро Шаповал, президентська газета "Советская Белоруссия" на першій сторінці видрукувала статтю про клановість української влади та дивні кадрові рішення Леоніда Кучми.

Офиційний орган адміністрації білоруського президента "Советская Белоруссия" цієї середи на першій сторінці звернувся до гострої теми . Саме під такою рубрикою газета опублікувала статтю "Хто в Україні багатий?"Посилаючись на польський журнал "Wprost", який оприлюднив список російських та українських мільярдерів, де значиться серед інших президент донецького футбольного клубу "Шахтар" Ренат Ахметов, "Советская Белоруссия" пише: "Виявилося, зовсім не обов’язково, щоб на території твоєї країни шипів газ та клекотала нафта. Нестача природних ресурсів з надміром окупається наявністю природженого таланту до накопичування, а також умінням обирати друзів та партнерів, дивлячись далеко вперед. Хто б міг подумати, що давній соратник Ахметова Віктор Янукович стане прем’єр-міністром республіки, а найближчий його колега з інтересів - Віталій Гайдук - віце-прем"єром з питань паливно-енергетичного комплексу?" - іронізує газета білоруського президента.

Не згадуючи про призначення нового посла України в Мінську, "Советская Белоруссия" зазначає: "Польський журнал не знайшов нічого, що хоча б трішечки нагадало про українські норови в Білорусі. Немає в Мінську міністрів-власників "заводів і пароплавів", немає всесильних медіа-баронів та "членів сімейств", які сміливо орудують на капіталістичних теренах та відчиняють ногою двері до Президента. Немає, тому що бути не може", - наголошує друкований орган Олександра Лукашенка.

Цікаво, що інші білоруські засоби масової інформації повідомили про те, що новий посол України в Білорусі Петро Шаповал народився в сусідній з Білоруссю Чернігівській області, звідки походять як попередній посол Анатолій Дронь, так і сам президент Леонід Кучма.

Хоча указ про призначення Петра Шаповала послом до Білорусі президент України підписав лише цього понеділка, про це рішення було відомо раніше. Петро Шаповал був послом у Бішкеку з квітня 2001 року, а до цього, з 1995 року, головою Чернігівської обласної ради. Останні три роки перед початком дипломатичної кар’єри він одночасно очолював державну адміністрацію Чернігівщини, яка має спільний кордон з Білоруссю. Чи буде Петро Шаповал добрим послом у Мінську? Ось як на це запитання відповів його попередник, нинішній перший заступник міністра закордонних справ України Анатолій Дронь.

Анатолій Дронь

Поганих на Білорусь не посилають послів. Це сусідня країна, де в нас багато інтересів, і тому я переконаний, що посол буде хорошим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG