Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку постраждали вже два військових із Литви, хоча й не внаслідок терактів чи збройних нападів


Альгімантас Літвінас В Іраку постраждали вже два військових із Литви, хоча й не внаслідок терактів чи збройних нападів

Вільнюс, 21 серпня 2003 – Із 96 литовських військових, які служать в Іраку, вже двоє отримали поранення, хоча й не внаслідок терактів чи нападів прихильників поваленого режиму Саддама Гуссейна.

У результаті нещасного випадку в середу був поранений у живіт єфрейтор мотопіхотного батальйону імені великого князя литовського Альгірдаса. Його негайно доставили в британський військовий шпиталь у Басрі. Місяць тому під час автоаварії постраждав рядовий того ж батальйону, у нього була зламана ключиця.

Литовським солдатам, за словами командувача литовського війська генерал-майора Йонаса Кронкайтиса, який нещодавно відвідав їх в Іраку, довелося брати участь у кількох інцидентах. Проте це не були перестрілки, а скоріше заспокоєння незадоволених іракців. Від червня в Іраку в секторі, підконтрольному британцям, у підрозділі LITCON разом з данцями служить 48 військових батальйону імені Альгірдаса, який дислокований на східному півдні Іраку, 75 кілометрів на північ від Басри. Їм доводиться патрулювати в містах, охороняти банки і водопровід, по надземних трубах якого стріляють розбійницькі угруповання. У британському секторі на авіабазі Аль Талліл працює 8 литовських логістів, які добровольцями до місії прибули ще навесні. А місяць тому до Іраку відправилося також 45 військових батальйону княгині Біруте, які служитимуть у секторі, підконтрольному полякам.

Литовським військовцям в Іраку надані додаткові соціальні гарантії. Якщо в Литві військовець обов’язкової служби отримує близько 30 доларів США на місяць, то під час місії в Іраку він, уклавши угоду про професійну службу, отримує близько 870 доларів. Платня старшого сержанта професійної служби замість 570 доларів у Литві виростає до майже 1,5 тисячі доларів на місяць в Іраку. У разі загибелі литовського військового його родичам виплатили б компенсацію в розмірі 120 місячних службових зарплат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG