Доступність посилання

ТОП новини

Баскський парламентар домагається визнання українського голодомору геноцидом і допомагає українським дітям


Сергій Драчук Баскський парламентар домагається визнання українського голодомору геноцидом і допомагає українським дітям

Прага, 21 серпня 2003 – Слідом за американським Сенатом, який нещодавно ухвалив резолюцію щодо 70-річчя Голодомору в Україні, визнати цю трагедію геноцидом може за пару місяців і парламент Країни Басків – так називається автономія на півночі Іспанії, на березі Біскайської затоки. Голова комісії з європейських і закордонних справ баскського парламенту Шаб’єр Ормаечеа Ґараї вже підготував проєкт резолюції , який передбачає визнати штучний голодомор в Україні 1932-33 років справжнім геноцидом, що відповідає визначенню конвенції ООН, і буде домагатися міжнародного визнання цього факту.

Ґарантією незмінності демократичних засад і незалежності України на майбутнє є її інтеґрація в Європейський Союз, -мовиться далі в проєкті резолюції парламенту басків, – а тому установи Євросоюзу, а в першу чергу українську владу, пропонується закликати прискорити процес реформ, необхідних для того, щоб Україна якнайшвидше стала офіційним кандидатом на вступ до ЄС.

Шаб’єр Ормаечеа Ґараї зацікавився Україною, як тільки очолив кілька років тому комісію з європейських і закордонних справ парламенту Країни Басків – автономії, можливо, одного з найдавніших європейських народів у Іспанії. На його думку, Україна дуже важлива, дуже цікава для Західної Європи: «Як на мене, то Україна є остання межа Європейського Союзу» .

Серед проєктів діяльності Шаб’єра Ормаечеа в Україні, в першу чергу - доброчинної, на допомогу дітям, і його власний фонд «Екіальде», що баскською мовою означає «Схід»; його мета – розвивати економічну, культурну, просвітницьку й доброчинну співпрацю між Країною Басків і загалом Іспанією та країнами Східної Європи, переважно саме з Україною.

Шаб’єр Ормаечеа, який побував в Україні вже шість разів, одного разу дізнався про намагання Верховної Ради влаштувати міжнародну кампанію за визнання українського Голодомору 1932-33 років геноцидом: «Так я зацікавився і підготував текст резолюції для мого парламенту, як допомогу цій міжнародній кампанії… Я сподіваюся, що у вересні ми подамо текст, а в жовтні ухвалимо його одноголосно, я зроблю все можливе для цього».

Далі баскський парламентар має ще ширші плани: «Зараз я можу вам повідомити, що я також працюю з представниками моєї партії в Європейському парламенті і в парламенті Іспанії, щоб розглянути можливості подати схожі резолюції і в Європарламенті і в іспанському парламенті… Я також намагатимусь через свої контакти, через своїх друзів в інших парламентах розширити цю кампанію щонайбільше», – каже голова комісії з закордонних справ парламенту Країни Басків в Іспанії Шаб’єр Ормаечеа Ґараї.

42-річний батько двох синів, він свого часу хотів прийняти до своєї родини дівчинку з Росії. Та побувавши в Україні, Шаб’єр Ормаечеа з дружиною змінили думку: тепер вони мріють про українську дівчинку. Наразі їм не пощастило, але надії подружжя не втрачає. А тим часом створений баскським парламентарем у Києві фонд «Екіальде–Україна» вкладає в різноманітні доброчинні проєкти для дітей сотні тисяч євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG