Доступність посилання

ТОП новини

Білоруську столицю відвідав 36-річний інженер з Канади Джеймс Лукашенко, який думає, що він може бути троюрідним племінником президента Білорусі Аляксандра Лукашенки


Юрій Свірко Білоруську столицю відвідав 36-річний інженер з Канади Джеймс Лукашенко, який думає, що він може бути троюрідним племінником президента Білорусі Аляксандра Лукашенки

Мінськ, 25 серпня 2003 - Мешканець канадського міста Вінніпег Джеймс Лукашенко прибув до Білорусі, щоб зустрітися з її президентом, якому він надіслав листа з проханням про аудієнцію. Джеймс написав Аляксандрові Лукашенку, що його дід на початку 20-го століття виїхав до Канади, але мав брата, від якого нібито походить білоруський президент. Тут варто зазначити, що в офіційній біографії Аляксандра Ригоровича Лукашенки написано, що виріс він без батька, і ніхто в Білорусі нічого про Ригора Лукашенку ніколи не чув. Проте якось, зустрічаючися з ветеранами, президент Білорусі повідомив їм, що його батько теж загинув на Великій Вітчизняній війні. Але війна закінчилася 1945 року, а Лукашенка народився в серпні 1954-го.

Тепер виявилося, що білоруський має рідних у Канаді. Але Джеймс Лукашенко заявив Радіо Свобода:

Джеймс Лукашенко: Цю інформацію я отримав від свого батька, але тепер сам не дуже в цьому впевнений.

Джеймс Лукашенко з Канади каже, що нічого не знав про авторитарний стиль правління білоруського президента. Це для канадця було сюрпризом, оскільки в його країні дуже мало інформації про Білорусь. Джеймс знав лише, що білоруси дуже добре грають у хокей.

Джеймс Лукашенко: Я дивився білоруські матчі на останній олімпіаді – це було цікаво.

Особливо сподобалася Джеймсові перемога команди Білорусі над шведами. Тому він хотів особисто подарувати президентові Лукашенку фірмовий светр команди “Вінніпег джетс” та сподівався одержати хокейний светр білоруської команди.

Але президент Національного олімпійського комітету Білорусі Аляксандр Лукашенка часу для гостя з Канади не знайшов. Президентська речниця Наталля Петкевич сказала Радіо Свобода, що жоден офіційний орган не звертався до її шефа з проханням провести зустріч з Джеймсом Лукашенком.

Але останньому і так було цікаво на теренах Білорусі. Сюди він приїхав поїздом із Польщі, та відразу відвідав меморіал “Брестська фортеця”.

Джеймс Лукашенко: Я приїхав до Бреста й пішов до воєнного монумента. Він вражає – це, мабуть, один з найбільш виражальних монументів, які я бачив. І люди дуже-дуже дружелюбні. А в Мінську я ще не встиг багато подивитися, але люди тут теж дуже гарні.

Джеймс Лукашенко навіть спробував розмовляти з мешканцями Білорусі, але майже ніхто англійської не знає. Тому Джеймсові довелося часом користатися українською.

Джеймс Лукашенко: З Білорусі Джеймс Лукашенко разом з двома друзями з Вінніпега поїде до Росії, де відвідуватиме Санкт-Петербург, а потім до України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG