Доступність посилання

ТОП новини

Святкування Дня Незалежності України у Дніпропетровську


Геннадій Сахаров Святкування Дня Незалежності України у Дніпропетровську

Дніпропетровськ, 25 серпня 2003 року.

У Дніпропетровську, як і повсюдно в Україні, був відзначений День Незалежності. Про це відзначення і святкування з Дніпропетровська розповідає Геннадій Сахаров.

Святкувати у Дніпропетровську розпочали 22-го серпня. У Театрі опери та балету відбулися урочисті збори з наступним концертом. На зборах вперше перед громадськістю області виступив новий голова Дніпропетровської держадміністрації Володимир Яцуба. До честі спічрайтерів пана Яцуби слід зазначити, що, на відміну від виступів його попередника, промова не нагадувала звіт з переліком цифр і процентів. Головним змістом виступу був український патріотизм, було сказано про реалізацію української національної ідеї, а закінчив свій виступ голова адміністрації гаслом "Слава Україні!". Жодного відгуку "Героям слава!" з зали не почулося.

23-го серпня офіційні особи поклали квіти до пам''ятника Тарасові Шевченку і до символа радянських часів - пам''ятника Слави на честь визволителів міста від фашистських загарбників. На цьому офіціоз закінчився і почалися народно-політичні гуляння у парках і на центральному майдані. У парку імені Глоби відділ внутрішньої політики міськвиконкому провів так званий ярмарок громадських організацій, на якому організації себе презентували. Попри назву "ярмарок" ніхто жодну організацію не купив. Серед громадських організацій поза програмою ярмарку продавали себе і кілька політичних партій, зокрема, СДПУ(о) та Партія промисловців і підприємців. Їх теж, принаймні прилюдно і у парку, не купували.

Народ тішився концертами та видовищами, серед яких був і парад новоодружених, котрих натовп вигуками "Гірко" примушував постійно цілуватися. За це кожна пара отримала пилосос.

Інтрига у святкуваннях проявилася 24-го серпня біля того ж пам''ятника Шевченку, біля якого Українська Народна партія і Народний Рух України зажадали провести два мітинги. Заявки були подані на однаковий час і міськвиконком видав два дозволи, розвівши мітинги у часі, бо УНП і Рух, належачи до Нашої України, у Дніпропетровську, м''яко кажучи, одне одного не полюбляють. Наразі дипломатично прихована сварка точиться навколо кандидатури голови обласного виборчого штабу "Нашої України". Обласна організація НРУ підтримує запропоновану Романом Безсмертним кандидатуру екс-нардепа та екс-голови об''єднання "Укрзолото" Сергія Чукмасова, УНП разом з іншими партіями висуває на цю посаду також колишнього нардепа, екс-голову слідчої комісії Веховної Ради у справі вбивства Георгія Гонгадзе Олександра Жира. Інтрига полягає у тому, що після утворення Українською Народною партією, партією "Солідарність", партією "Реформи і порядок", Соціал-демократичною партією України (Буздугана) і Соціал-національною партією та тринадцятьма громадськими організаціями на обласному рівні виборчого блоку "Наша Україна" і політичної ради блоку, яку підтримали також обласні організації УРП "Собор", партії "Батьківщина" і Соцпартії, обласні керівники НРУ і Молодіжної партії утворили такий самий блок і політичну раду. Першу раду очолив голова обласної організації УНП Іван Шулик, другу - голова обласної організації НРУ Володимир Сиченко. До другої політради приєдналися обласні організації Конгресу українських націоналістів і Ліберальної партії. Як так піде далі, то на Дніпропетровщині можуть виникнути і два виборчих штаби "Нашої України", очолювані Сергієм Чукмасовим і Олександром Жиром.

На першому мітингу знаковим фігурами були народний депутат Вячеслав Коваль і Сергій Чукмасов, на другому - Мітрополит Дніпропетровський і Криворізький та Російський Православної церкви Київського патріархату Адріан, котрий провів молебень "Во славу і здравіє України."

Ситуацію коментує голова обласної організації УНП та однієї з обласних політрад блоку "Наша Україна" Іван Шулик: "Ми у Дніпропетровську провели обласну установчу конференцію блоку "Наша Україна". Участь у тій конференції взяли дев''ять партій, включаючи як ті політичні партії, які підтримують кандидатуру Олександра Жира на посаду голови виборчого штабу Віктора Ющенка, так і ті взяли участь у тій установчій конференції, хто підтримує кандидатуру Сергія Чукмасова. Таким чином, треба сказати, у нас відбулася установча конференція і утворений політичний блок "Наша Україна" на території Дніпропетровської області. Треба сказати, що пропозиції Молодіжної партії і Народного Руху України при голосуванні були у меншості і не були прийняті. Після того, як завершилась конференція, ми дізналися, що, виявляється, Народний Рух України і Молодіжна партія зі свого боку утворили блок "Наша Україна" у Дніпропетровській області, обравши головою політичної ради цього блоку Віктора Сиченка. Я розцінюю ці дії як розкольницькі на теріторії області. Уже не перший день Народний Рух України діє як розкольницька сила серед демократичних, національно-патріотичних партій і організацій."

Отак ми тут у Дніпропетровську відсвяткували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG