Доступність посилання

ТОП новини

Етнічні та релігійні напруження ускладнюють стабілізаційні зусилля в Іраку


Михайло Мигалисько Етнічні та релігійні напруження ускладнюють стабілізаційні зусилля в Іраку

Прага, 25 серпня 2003 - Напад бомбою на житло провідного ісламського клерикального лідера наприкінці тижня в Наджафі привернув увагу на потенційно загрозливі протистояння серед шиїтів в Іраку. Тим часом на півночі мали місце сутички між курдами та туркменами, що також ускладнює процес стабілізації в Іраку. З подробицями Михайло Мигалисько.

Досі не відомо хто скоїв у неділю напад на житло впливового у іракському місті Наджафі, великого аятоли Саєда Мухамеда Ал-Хакіма. В результаті вибуху бомби загинули три охоронці ісламського релігійного лідера.

Під вигуки «є лише один аллах» понад тисяча осіб зібралася у понеділок на похорони. Шиїтський представник Амар Абдул-Азіз Ал-Хакім заявив, що «це священне місто уже не є безпечним. Порушено його святість. Й ми вважаємо, що рештки колишнього режиму криються за такими вчинками.» Щоправда між спостерігачами та місцевими експертами існують різкі розбіжності в поглядах, хто власне є автором тих атак. Деякі не виключають й того, що йдеться про боротьбу між численними впливовими клерикальними сім’ями та кланами шиїтів, які в більшості живуть на тюркській території на південь від Багдада. Речник коаліції очолюваної Сполученими Штатами Чарлз Гілті у понеділок на прес-конференції в Багдаді вказав на те, що уже раніше мали місце неспокої між різними угрупованнями в тих районах. Він висловив співчуття з огляду на жертви проте відмовився спекулювати про причини нападу:

«З перспективи коаліції йдеться про кримінальний напад. Ми співпрацюватимемо з місцевими властями у розслідуванні цієї атаки.»

Тим часом наприкінці тижня мали місце напруження між туркменами та курдами, які є найбільшою етнічною групою на півночі Іраку. Щонайменше 12 осіб загинули у дводенних етнічних сутичках в Туз Хурматі та в Кіркуку. У заяві, оприлюдненій угрупованням Патріотичний Союз Курдистану у скоєні нападів обвинувачують «іноземні елементи» та рештки прихильників колишнього режиму Саддама Хусейна. Лідер Туркменського фронту Іраку Саадеддін Аркідж висловив підозру, що насилля могли розпочати терористи з метою викликати неспокій та безпорядки між курдами й туркменами.

Як повідомляє агентство Ассошіейтед Пресс, у понеділок американські військові продовжили рейди в пошуку прихильників колишнього режиму та іноземних бойовиків. Затримано сім осіб, п’ять з яких обвинувачують у причетності до раніше скоєних нападів на американські конвої неподалік від Багдада. Міжетнічні інциденти на півночі Іраку та напади на шиїтських лідерів на півдні цієї країни, як зазначають спостерігачі ймовірно стають додатковим ускладненням для очолюваної Сполученими Штатами коаліції просуватися до стабілізації в Іраку до формування нових структур безпеки й влади. Адже іракські політичні баталії не обмежуються на столиці та на нападах на іноземні війська й представництва а йдеться і про боротьбу за майбутню владу в Іраку. Американський представник тимчасової адміністрації Іраку Пол Бремер минулого тижня заявив, що підготовка до нової конституції та загальнонаціональних виборів потриває від шести до восьми місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG