Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”. 1. Україна готується до чергової річниці незалежності. За давньою, ще радянською, традицією до свята готують трудові подарунки, а керівників держави приймають у почесні громади міст і сіл держави. 2. Загорівся будинок судді міського суду Мукачевого: хто і про що цим актом його попереджає? 3. Незалежні профспілки: черговий виток протистояння з роботодавцями на Луганщині.


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”. 1. Україна готується до чергової річниці незалежності. За давньою, ще радянською, традицією до свята готують трудові подарунки, а керівників держави приймають у почесні громади міст і сіл держави. 2. Загорівся будинок судді міського суду Мукачевого: хто і про що цим актом його попереджає? 3. Незалежні профспілки: черговий виток протистояння з роботодавцями на Луганщині.

Київ, 23 серпня 2003 року.

Володимир Ляшко

Програму радіо “Свобода” продовжить оглядовий радіожурнал “Тиждень регіонів”. Перед мікрофоном у київській студії – Володимир Ляшко, звукорежисер Артем Мостовий.

Сьогодні ви почуєте...

- Україна готується до чергової річниці незалежності. За давньою, ще радянською, традицією до свята готують трудові подарунки, а керівників держави приймають у почесні громади міст і сіл держави;

- Загорівся будинок судді міського суду Мукачевого: хто і про що цим актом його попереджає?

- Незалежні профспілки: черговий виток протистояння з роботодавцями на Луганщині.

Ось основні теми, які ми порушимо у сьогоднішній оглядовій програмі “Тиждень регіонів”.

А почнемо з приємної події, що сталася на Черкащині. Напередодні Дня незалежності тут відкрилися 2 нових лікувальних заклади, обладнанні за найвищими стандартами. Це – дитяча онкологічна лікарня в Черкасах і травматологічне відділення лікарні в Умані.

Про це та інше йшлося на прес-конференції, яку провели в Черкасах перші особи області. Повідомляє Тетяна Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

За останній рік на Черкащині ввели в дію кардіологічне відділення обласної лікарні та відкрили дитячу онкологію, а 21 серпня перерізали стрічку перед вхідними дверима нового корпусу травматологічного відділення лікарні в місті Умані. На черзі – введення нейрохірургічного відділення в Черкаській обласній лікарні. Уманські лікарі разом з новим корпусом відділення одержали в подарунок операційний стіл, сконструйований відповідно до сучасних вимог. Кажуть, що в Україні таких всього 2.

На прес-конференції, яку провели відразу після відкриття нового закладу голова Черкаської облдержадміністрації Вадим Льошенко та голова обласної ради Геннадій Капралов, йшлося про те, що ситуація на Черкащині стабільна, є тенденція на покращення.

Вадим Льошенко

Скажу, що Черкащина підходить до 12-ї річниці з такими здобутками. Сьогодні обсяги промислового виробництв за 7 місяців складають 24,6%. Сьогодні по рейтингу розвитку областей і регіонів у нашій державі Черкащина займає за останнє півріччя 3 місце в державі. Але ми вважаємо, що сьогодні необхідно напрацьовувати і працювати, тому що сьогодні мова йде не про розвиток загалом, не про якісь надбання, а про те, що ми сьогодні скорочуємо те відставання, яке в нас досягнуте в порівнянні з 1990-м роком. Сьогодні, практично, завершенні жнива. Сьогодні в області стабільні ціни на продукти харчування.

Тетяна Чорномаз

Слова голови Черкаської облдержадміністрації В.Льошенка доповнив голова облради Геннадій Капралов.

Геннадій Капралов

Вперше за останні 10-12 років в нас в області за підсумками не лише останніх 6 місяців, а й 7 місяців спостерігається профіцит бюджету (тобто в нас прибутки перевищують видатки). Дехто піддає сумніву цифру 27%, але цей ріст виробництва без сумніву є, тому що ми сьогодні маємо профіцит бюджету (як державного бюджету, так і місцевих бюджетів). Ми матимемо з вами в області суттєвий резерв грошей бюджетних, як кажуть, десь порядку мільйонів 25-30. Це дасть нам можливість спрямувати кошти і на поліпшення в цілому системи охорони здоров’я, і на продовольчу безпеку.

Володимир Ляшко

Приємна подія і на Київщині. Тут зібрано 1 мільйон тонн зерна. Голова київської обласної держадміністрації А.Засуха у своєму вітанні з цієї нагоди зазначив: “Це – гідний подарунок трудівників Київщини до найвеличнішого свята нашої держави – 12-річниці її незалежності. За вкрай несприятливих погодних умов тільки вашою натхненною, напруженою і наполегливою працею, досвідом, високою майстерністю досягнуто такого високого результату”.

Представники влади на місцях у переддень свята не забувають і про керівника держави. Як ми вже повідомляли, з середини липня президент Л.Кучма перебуває у відпустці, яку проводить на Південному узбережжі Криму. Тут він не лише відпочиває, а й, як повідомляє президентська прес-служба, працює з документами, відвідує регіони Криму.

Деяким з них пощастило – глава держави взявся розв’язати їхні проблеми. Один із таких щасливих регіонів – село Янтарне Красногвардійського району. Тут виріс житловий масив ім. Л.Кучми. Таке рішення ухвалила вдячна сільрада. Подробиці – в матеріалі Володимира Притули.

Володимир Притула

Днями віце-прем’єр кримського уряду Геннадій Бабенко повідомив, що Кабінет Міністрів України виділяє на облаштування Янтарного 5 мільйонів 700 тисяч гривень. На ці кошти в Янтарному буде збудована нова каналізаційна станція, встановлені три додаткові модульні котельні, проведені роботи на внутрішньодомових і міжквартальних мережах, виконаний ремонт водоводної та опалювальної систем, очисних споруд, дахів житлових будинків тощо.

“Якщо робити, то робити за повною програмою!” – наголосив Геннадій Бабенко, який в кримському уряді несе персональну відповідальність за стан справ у селі Янтарному.

Тиждень тому кримський віце-прем’єр заявив журналістам, що зараз в Янтарному працює близько 100 робітників, які займаються ремонтом місцевої школи, а згодом розпочнуться роботи з благоустрою кварталу імені Президента Леоніда Кучми. За словами пана Бабенка, школа буде зразково-показовою не тільки у Красногвардійському районі, але й у Криму. Таких високих темпів робіт - віце-прем’єр, за його ж словами, давно не бачив.

Якщо Геннадій Бабенко відповідає за Янтарне в уряді автономії, то в Кабінеті Міністрів України ця важка ноша покладена на віце-прем’єра з питань паливно-енергетичного комплексу Віталія Гайдука, який періодично навідується до Красногвардійського району. Фактично, під його керівництвом в липні був збудований газопровід Дубровське-Янтарне завдовжки майже 13 кілометрів, а також газорозподільчий пункт на вході в газову мережу. Будівництво велося ударними темпами: всього за 4 з половиною місяці. І 25 липня Леонід Кучма особисто прибув до Янтарного, щоб запалити першу газову комфорку у цьому селі. Вартість цього проекту – понад 6 з половиною мільйонів гривень, всі кошти щедро виділив НАК "Нафтогаз України".

У мешканців інших кримських сіл і містечок, та й не тільки кримських, природньо, виникає питання, чому київські і симферопольські урядовці стільки уваги приділяють раніше мало відомому кримському селу, звідки така щедрість? Чому директор дирекції з будівництва та експлуатації газоводу "Джанкой - Феодосія - Керч" НАК "Нафтогаз України" Олег Миркін, голова Держкомітету України з питань житлово-комунального господарства Григорій Семчук, керівники Мінтранспорту України, “Укрзалізниці”, інші висопосадовці, складається враження, уже другий місяць не покидають це село?

За поясненням прес-служби кримського уряду, відповідне особисте доручення дав Президент України Леонід Кучма, який взяв під свій патронат газифікацію і благоустрій Янтарного. Він же пообіцяв у вересні відвідати цей населений пункт, яке, справді, має всі шанси стати зразково-показовим.

Сільські мешканці відверто кажуть, що їм пощастило, коли Леонід Кучма звернув увагу на їхнє село. Сільські депутати були щирими і вдячними, коли ухвалювали рішення про присвоєння кільком багатоповерховим будинкам назви “Квартал імені Леоніда Даниловича Кучми”. Так само щиро селяни вірять, що газ, гаряча вода та опалення згодом будуть в усіх будинках Янтарного, а не тільки у згаданому кварталі. Правда, мешканцям сусідніх сіл плекати такі надії поки немає сенсу – на всіх бюджетних і позабюджетних грошей не вистачить. Їм залишається щиро заздрити щасливим янтарнинцям.

Володимир Ляшко

Не пасуть задніх у відзначенні президентських чеснот і на Луганщині. Депутати обласної ради запропонували присвоїти звання “Почесний громадянин Луганщини” Л.Д.Кучмі. Як було зазначено на засіданні постійної депутатської комісії, цим самим засвідчити своє ставлення до всього “позитивного, що є у Президента України”. Далі продовжить Василь Соколенко.

Василь Соколенко

З такою ініціативою виступив благодійний фонд “Благовіст” очолюваний першим заступником голови обласної адміністрації Валентином Дзонєм. Депутат обласної ради на засіданні постійної комісії, яка розглядала питання наступної сесії, майже одностайно проголосували за те, щоб Л.Кучмі присвоїти звання “Почесний громадянин Луганщини”. Правда, при цьому один із депутатів проголосував “проти”, а ще один утримався. Керівник однієї із депутатських комісій (голова Сватівської районної адміністрації) Володимир Просін при цьому наголосив, що така повага до президента проявляється тому, що він “представляє нашу державу, так би мовити, в людській іпостасі”.

Засвідчити свою повагу до президента луганське начальство має 12-13 вересня, коли Луганщина відзначатиме своє 65-річчя. На це свято і запросили Л.Кучму, який в Криму при зустрічі з керівниками регіону дав згоду. Правда, за неофіційною інформацією, раптові вияви любові до глави держави в Луганській області пояснюються тим, що прем’єр-міністр Віктор Янукович поклав всю вину за надзвичайний стан у Суходольську, де 9 червня розпочалася епідемія гепатиту, на керівника обласної адміністрації О.Єфремова. Місцеві чиновники зараз кулуарно обговорюють можливість відставки губернатора після згаданих урочистостей, до яких, до речі, Луганськ ретельно готують, ремонтуючи ті об’єкти та ті дороги, де перебуватиме президент.

Володимир Ляшко

Ось, здається, і все – з святково-президентської мозаїки повідомлень наших кореспондентів. Далі – повідомлення зі світу реальних буднів і непростих проблем, що обсідають українське суспільство.

До того ж, в Україні після літніх канікул розпочинається новий політичний сезон. Він буде, як висловився Олександр Мороз, пристрасним, важким і гарячим. Але хотілося б, щоб він був не настільки гарячим, щоб спалити його учасників чи, скажімо, свідків. А до того, на жаль, йдеться...

Минулого вівторка у Мукачевому хтось підпалив будинок голови міського суду Павла Щербана. Саме він у судовому порядку визнав перемогу на виборах мера кандидата від блоку “НУ” Василя Петьовки.

У середу відбулася прес-конференція закарпатських народних депутатів Віктора Балоги, Сергія Ратушняка, Івана Іванча, Івана Миговича. Вони дали свою оцінку теракту в Мукачевому. На прес-конференції побувала кореспондентка Анастасія Осадчук.

Анастасія Осадчук

Ось думка народного депутат В.Балоги про останні події в Мукачевому.

Віктор Балога

Обласне керівництво докладає максимум зусиль для того, щоб оформити підпал будинку голови міського суду, як побутовий випадок. Я хочу заявити, що при тому, що будинок ще не газифікований і не подана електроенергія в цей будинок, вони, цього не знаючи, вчора проводили свій консиліум – думали, як зробити це так, щоб показати, що це тільки самозапал.

Я хочу ще раз сказати, і це підтверджує ось Сергій Миколайович, що це терористичний акт відносно до судової особи, працівника правоохоронної структури. Це, з одного боку, - вибух, з іншого боку, - підпал. І не треба з цього робити секретів, а треба просто брати свої обов’язки в руки і працювати. Це стосується прокурора міста, це стосується начальника міськвідділу. Хочу сказати, що їхня позиція цілком спрямована проти всіх, тільки на користь однієї людини в області: Різака і бандитів (вони, фактично, їх сьогодні обслуговують).

Ми вважаємо, що це спланована політична акція помсти голові міського суду міста за неугодне судове рішення по виборах міського голови міста Мукачеве. Тобто, якщо сьогодні є ті результати, які сьогодні хоче голова, то вони будуть робити все, щоб людям помстити, і щоб другим було не поважно.

Анастасія Осадчук

До речі, міліція на 10-ту годину ранку ще не подала ніякої інформації про підпал будинку голови Мукачівського міського суду. На сьогодні з даного факту ще не відкрили кримінальної справи.

З цього приводу коментар народного депутата Віктора Балоги.

Віктор Балога

Ми вважаємо, що підходить ст. 347 “Навмисне знищення або пошкодження майна працівника правоохоронних органів” (він же є суддею). Ми переконані, що ця справа кримінальна повинна відкриватися за цією статтею.

Ідуть диспути. Я вважаю, що прокуратура міська і міська міліція знову зайняла позицію ту, які сьогодні проводить керівництво міської адміністрації для того, щоб все це сьогодні “заникати” в довгий ящик, як це зроблено з тими речами, про які я вже сьогодні вам говорив.

Тетяна Чорномаз

На кінець народні депутати висловили побоювання: якщо оцінювати останні події в Закарпатті, то напрошується висновок, що президентські вибори будуть кривавими.

Володимир Ляшко

Другого дня, в четвер, у своїй заяві, переданій агенції УНІАН, партія “Батьківщина” зазначила: “Розправа над суддею є лише елементом цілеспрямованої, масштабної кампанії з залякування судів і суддів України напередодні президентських виборів”. При цьому “Батьківщина” заявляє, що всі без винятку суди і судді, яким вистачило мужності ухвалити чесні, виважені рішення у справах, що стосуються опозиційних сил, “зазнали репресій та моральних знущань з боку влади і репресивних структур. Суддів незаконно усувають з посад, проти них фальсифікують кримінальні справи, їх родини залякують і шантажують. Все це є свідченням того, що влада прагне до офіційного початку президентської кампанії цілковито знищити залишки незалежної судової системи, щоб розпочати в країні безкарний терор”.

У вівторок народний депутат Тарас Чорновіл заявив, що “немає сумніві, що за цим стоїть правляча партія Закарпаття, і він готовий у судді довести правдивість своїх оцінок щодо організаторів підпалу будинків голови Мукачівського міського суду.

Після цього прес-служба СДПУ(о) заявила про те, що “у разі продовження наклепницьких випадів” депутатів від “НУ” та “спекуляцій” щодо питання причетності до вибуху будинку судді Щербана, “партія буде змушена вдатися до захисту своєї честі, гідності та ділової репутації у судовому порядку”.

Деякі політики здатні вбачати нашу провину в усьому, втрачаючи навіть при цьому здоровий глузд. Тим більш прикро, що такі заяви лунають з вуст державних діячів, якими є народні депутати України Балога та Чорновіл”.

Повертаємося до болючої теми: незалежні профспілки як ознака громадянського суспільства і роботодавці.

На Луганщині - знову конфлікт профспілки з керівником підприємства. Директор шахти “Партизанська” вирішив позбавити профспілку приміщення лише за те, що її активісти почали вимагати незалежного розслідування загибелі гірників під землею. Повідомляє Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Директор шахти “Партизанська” О.Никифоров поставив вимогу перед профспілковим лідером О.Алєксєєвим залишити територію вугільного підприємства і звільнити приміщення, яке займає незалежна профспілка гірників. Алєксєєв звернувся до луганських журналістів з повідомленням про те, що офіційною причиною такого ставлення керівника шахти до керівника профспілки стало те, що остання нібито не зареєстрована, а тому, директор вважає її нелегітимною. Але, на думку О.Алєксєєва, причина конфлікту криється у тому, що незалежна профспілка гірників почала вимагати від керівництва вугільного підприємства об’єктивного розслідування обставин загибелі 2-х шахтарів. У їхній смерті керівники профспілки звинувачують саме дирекцію шахти. Алєксєєв повідомив також, що з цього приводу він має намір звернутися до Генеральної прокуратури України.

В інтерв’ю для радіо “Свобода” голова Конфедерації вільних профспілок Луганщини Микола Козіберда цей конфлікт прокоментував так:

Микола Козіберда

На мою думку, роботодавець (він же директор шахти) порушує права незалежної профспілки гірників, яка в своєму статуті діяльності намагається відстояти права гірників. Директор підприємства порушує права профспілки через те, що профспілка вимагає від роботодавця достойної плати від законодавця за роботу у нічну зміну.

Василь Соколенко

Активісти незалежної профспілки шахти “Партизанська” справді порушують питання про неповну оплату праці шахтарів у нічні зміни. Як запевняє Алєксєєв, кожен гірник вночі втрачає до 20 гривень за зміну.

Слід зазначити, що подібні конфлікти спостерігалися на шахті і раніше. І не завжди вони закінчувалися, так би мовити, коректним з’ясуванням стосунків. Два роки тому троє невідомих побили металевими арматурними стержнями того ж Алєксєєва . У лікарні, куди він потрапив, лікарі зашивали рани у трьох місцях, а потім профспілковий лідер тривалий час лікувався. Хто здійснив тоді напад, так і не вдалося з’ясувати.

Володимир Ляшко

І знову до Криму...

У Євпаторії урочисто відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку. Самі урочистості відбувалися досить своєрідно. Можливо тому, що спорудження пам’ятника профінансував санаторій, власником якого є уряд Москви.

Отож українські культурологічні організації на церемонію не допустили... Розповідає Володимир Притула

Володимир Притула

Пам’ятник великому українському поетові і громадському діячеві Тарасові Шевченку встановлений на однойменній вулиці в центральній частині Євпаторії. В урочистій церемонії відкриття пам’ятника взяли участь постійний представник президента України в Криму Олександр Діденко, прем’єр-міністр автономії Сергій Куницин і посол Білорусії в Україні Володимир Величко.

Скульптура Тараса Шевченка виготовлена з матеріалу, тонованого під бронзу заввишки в 2,4 метра, її автор – місцевий скульптор Олексій Шмаков. Пам’ятник освятив митрополит Кримський УПЦ Московської Патріархії владика Лазар. В урочистостях взяли участь дитячі та аматорські фольклорні колективи з кількох районів Криму, але представників Всекримського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка та інших українських культурологічних організацій на урочистості не запросили. Розповідає голова євпаторійської молодіжної організації “Всесвіт” Едуард Леонов.

Едуард Леонов

Жоден з представників громадських організацій, які і займалися цим, і змушували владу відкрити цей пам’ятник, не були запрошені на відкриття. Ані “Просвіта” ім.. Т.Г.Шевченка, ані Товариство української мови, ані наша молодіжна громадська організація не були запрошені туди навіть у якості присутніх.

Так, як цей захід проводився у форматі святкування 2500-річчя Євпаторії, і туди були запрошені досить представницькі делегації, то громадськість навіть не змогла підійти до того пам’ятника, тому що було “оцеплення” СБУ, міліції і т.д. Підпускали до цих місць святкувань лише тих, хто мав запрошення. Так що ми не лише були не запрошені, ми були позбавлені можливості взяти участь в цьому святкуванні.

Виникає запитання, чому ж на це святкування не були запрошені представники УПЦ Київського Патріархату. Ми всі знаємо, що зараз готуються документи для канонізації цієї особи, і для нас, українців, православних, це дуже важливо.

Володимир Притула

Це був голова євпаторійської молодіжної організації “Всесвіт” Едуард Леонов.

У міськвиконкомі Євпаторії тим часом відмовилися коментувати таку інформацію. Тут лише повідомили, що громадськість на церемонії відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку представляли учні і вчителі української мови місцевих шкіл, які по закінченні офіційних урочистостей читали вірші поета.

Володимир Ляшко

Це була оглядова програма “Тиждень регіонів”. До ефіру її підготував та провів Володимир Ляшко. Звукооператор в студії Артем Мостовий.

Вітаємо наших шановних слухачів з Днем незалежності України. Дванадцять років тому, 24 серпня 1991 року, ВР України ухвалила Акт проголошення незалежності України!

Бажаємо вам приємних вихідних! До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG