Доступність посилання

ТОП новини

Микола Азаров у Києві роз’яснив іноземним дипломатам, що ж означає для України інтеграція в єдиний економічний простір з Росією, Білоруссю та Казахстаном


Ганна Стеців Микола Азаров у Києві роз’яснив іноземним дипломатам, що ж означає для України інтеграція в єдиний економічний простір з Росією, Білоруссю та Казахстаном

Київ, 26 серпня 2003 року.

Ганна Стеців

Україна провела сім раундів переговорів групи високого рівня зі створення єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

26 серпня на зустрічі з акредитованими в Україні послами іноземних держав перший віце-прем’єр України, голова робочої групи зі створення ЄЕП Микола Азаров висвітлив іноземним дипломатам, що ж означає для України інтеграція в єдиний економічний простір з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Підготовлені проекти документів, за словами Миколи Азарова, який очолює робочу групу на цих переговорах, не підлягатимуть переглядові. Це угода про формування ЄЕП, концепція ЄЕП та так звана «дорожня карта», себто, графік заходів, які треба здійснити кожній зі сторін.

Микола Азаров так розшифрував саме поняття «єдиний економічний простір»:

Микола Азаров

Це простір, на якому мають діяти єдині засади, що забезпечують вільне пересування товарів, послуг, капіталів і робочої сили. Це узгоджена торгова політика тією мірою, якою це необхідно для забезпечення рівноправної конкуренції.

Ганна Стеців

Микола Азаров зробив акцент на творенні зони вільної торгівлі з Росією. Він сказав, що угоду про зону вільної торгівлі Україна з Росією вже має і нині діє ця угода, одначе Росія вилучила зі списку цієї угоди понад 150 найменувань товарів, в яких Україна особливо зацікавлена. Зокрема, до зони вільної торгівлі не входять на сьогодні енергоносії.

«Почався переговорний процес, які Ви маєте гарантії того, що Росія і в єдиному економічному просторі не вилучить енергоносії з зони вільної торгівлі, адже російська преса пише, що російські енергоносії ніколи не будуть у зоні вільної торгівлі?» - запитав Азарова тимчасовий повірений посольства Німеччини в Україні пан Шмідт.

М. Азаров відповів:

Микола Азаров

Ми однозначно домовилися, що зона вільної торгівлі охоплюватиме, серед іншого, і енергоносії.

Ганна Стеців

При цьому Азаров заявив, що російських газет він не читає і також майже не читає українських, але при цьому додав:«Я маю запевнення у цьому російських лідерів». Азаров зазначив, що йому відомо про те, що Росія веде переговори з Європейським Союзом про творення зони вільної торгівлі “Росія-ЄС” і що Росії доведеться так чи інакше переходити на світові ціни за енергоносії. Ці слова віце- прем’єра викликали здивування в присутніх. Адже, якщо Росія так чи інакше перейде на світові ціни за енергоносії, то що дасть Україні вступ в ЄЕП?

Втім, іноземних послів цікавили питання, в основному, стратегічні. Наприклад, посол Єгипту запитував, чи реверс нафтопроводом «Одеса-Броди-Гданськ»( якщо реверс таки буде) не означає, що Україна відкинула ідею європейської інтеграції на невизначений період.

На це питання Микола Азаров відповідав, послуговуючись риторикою, до якої Захід звик і яка означає те, що означає.

Микола Азаров

Я не знаю висловлювань жодного нашого державного керівника, який би про це говорив. Ніхто ніде з них не заявляв про те, що переноситься або відкидається стратегічний вибір України на інтеграцію в Європейський Союз.

Ганна Стеців

Далі Азаров додав: «Ось бачите, я в уряді уповноважений з питань євроатлантичної інтеграції і саме тому я очолюю робочу групу з питань творення єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном»...

І знову німе запитання в очах іноземних дипломатів, які не зовсім розуміли, яка тут логіка : уповноважений з Європейської інтеграції, а працює в цілком протилежному напрямі?

Втім, треба сказати, що цілком чітко Азаров відповів на запитання про терміни вступу України в СОТ. Україна не буде чекати Росію, а вступить в СОТ так, як планує : в липні 2004 року.

Насамкінець мені вдалося запитати віце-прем’єра, чи не вважає він, що досягнуті домовленості зі вступу України в ЄЕП стануть перешкодою на шляху інтеграції України в Євросоюз. Микола Азаров відповів:

Микола Азаров

Ніяких перешкод я не бачу в підписаних угодах. Я б не підписав жодної угоди, якби вона містила такі перешкоди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG