Доступність посилання

ТОП новини

Нова конституція ЄС - "усі можуть з цим жити, хоча й ніхто цим не задоволений"


Людмила Ваннек Нова конституція ЄС - "усі можуть з цим жити, хоча й ніхто цим не задоволений"

Прага, 26 серпня 2003 - Міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер вважає, що Європа має бути сильнішою, щоб зміцнити свої відносини зі Сполученими Штатами.

У своїх коментарях під час сьогоднішніх відвідин чеської столиці, пан Фішер наголосив, що нещодавні розбіжності щодо іракської війни дали чітко зрозуміти, наскільки ускладнюється міжнародна ситуація, коли Європа не може говорити одним.

На думку німецького міністра, це саме те, чого Європі варто навчитись робити. Оглядачі вважають, що Фішер мав на увазі розбіжності з іракської проблеми між Францією та Німеччиною з одного боку, та Італією, Великою Британією й Іспанією – з іншого.

Йошка Фішер додав також, що Сполучені Штати не повинні боятися міцнішої Європи, позаяк саме слабка Європа може поставити під загрозу трансатлантичні зв"язки, які на думку Фішера є "основновною складовою для миру і стабільності в 21 столітті”.

“Глобально і регіонально Сполучені Штати є для нас усіх найважливішим партнером поза межами Європи. Але міцний трансатлантичний міст може бути сформований лише за умови міцної опори. І це не спрямоване проти наших трансатлантичних партнерів, а навпаки , робить нас більш кооперативними",-заявив міністр зовнішніх справ Німеччини.

Спільне майбутнє Європи було головною темою розмов Фішера з його чеськими колегою Цирилом Свободою і з чеським прем"єром Володимиром Шпідлою.

Пан Фішер закликав "не торкатися суперечливих питань щодо нового проекту європейської конституції", бо , на думку німецького міністра, "навряд чи до наступної конференції в жовтні з цього питання можна буде підготувати новий, кращий проект". За словами Фішера, нинішній проект є добрим компромісом, "усі можуть з цим жити, хоча й ніхто цим не задоволений".

І далі Фішер: "Основним принципом має бути: хто почне нові дебати , мусить запропонувати новий консенсус. Ми потребуємо успіху".

Однак чеський колега Фішера Цирил Свобода вважає, що все ж існує простір для переговорів щодо проекту нової конституції ЄС:

"Якби не можна було дискутувати з жодного з питань, то міжвладну конференцію не потрібно було б навіть і скликати. Тому що вона лише б затвердила те, що вже було вирішено, для цього вистачить зійтися й один раз. Я переконаний, що нам буде про що дискутувати".

Як би там не було, дипломати з малих країн ЄС зустрінуться у Празі наступного тижня, щоб обговорити решту питань стосовно змін у проекті нової конституції.

А що ж до відносин Німеччина-Чехія, то в історії цих країн темні сторінки все ще існують, однак сьогодні гість Чеської Республіки закликав "не бути рабами історії, а лише пам"ятати про неї".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG