Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект на захист звірів


Василь Плоскіна Законопроект на захист звірів

Угорщина, 26 серпня 2003 – До уваги угорських парламентарів повторно за останні два роки пропонується законопроект про заборону знущання над звірами. Одним із авторів цього документу є спікер Державних Зборів Угорської Республіки Каталін Сілі (Szili Katalin). У випадку ухвалення цього законопроекту, осіб, що мордують свійських тварин, можуть засудити до трьох років ув’язнення.

Слід уточнити, що першу спробу винести дане питання на розгляд угорського парламенту зробив 2 роки тому вільний демократ Петер Ґустош (Gusztos Péter). Але тоді за знущання над “братами нашими меншими” пропонувалося карати до одного року в’язниці. З того часу організації захисників тварин розпочали кампанію збору підписів по Угорщині. У своїй петиції вони закликали законодавців визначити більш сувору відповідальність громадян за насильство над звірами.

Нині інтереси цих об’єднань у парламенті опосередковано представлятимуть соціалісти-депутати Дюла Геді (Hegyi Gyula) та його старша колега, спікер Національних Зборів Угорщини Каталін Сілі (Szili Katalin). Однак серед захисників тварин наразі існують побоювання, що парламентські правники можуть відкинути наполягання цивільних організацій щодо застосування кримінальної міри покарання попри те, що у міністерстві юстиції, навпаки, гаряче вітають ініциативу неурядових громад. Принагідно хотілося б нагадати у цьому зв’язку, що мінюст разом з екологічним відомством готують нові положення до нормативних актів, які безпосередньо стосуються проблем стану довкілля й засобів протистояння насильству над звірами в більш широкому контексті. Наприклад, ці міністерства зацікавлені в тому, щоб плани їхніх розробок якнайшвидше потрапили на розгляд угорського парламенту. Якщо це станеться і депутати ухвалять дані пропозиції урядових юристів упродовж одного року, то в кримінальному кодексі вперше в історії Угорщини з’являться нові пункти на захист тварин. Серед іншого парламентарі розглядатимуть, наскільки правомірним є покарання осіб, які систематично лупцюють собак, кішок або інших тварин. Згідно з установкою мінюсту, кримінальним злочином нині в Угорщині слід вважати не лише знущання над свійськими тваринами. До цього правознавці кабінету міністрів також зараховують і браконьєрство, тобто неліцензоване полювання на диких звірів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG